5 lekkere ontbijtjes in Indonesië
Een
goed ontbijt geeft je een gezonde start van de dag, zegt het Voedingscentrum.
In Nederland bestaat de basis van een goed ontbijt uit brood of ontbijtgranen
zoals muesli. Ook in Indonesië wint brood steeds meer terrein. Al verkiezen de
meeste Indonesiërs nog steeds nasi-gerechten (rijst) boven roti (brood). Vijf
populaire ontbijtjes in Indonesië:
1. Nasi goreng
Nasi
goreng, letterlijk vertaald gebakken rijst, is een populair gerecht in
Indonesië. Zo populair dat het het meest gezochte Indonesische recept is op
Google. Indonesiërs
eten nasi goreng niet alleen voor het avondeten, maar ook voor de lunch en het
ontbijt. Nasi Goreng is op verschillende manieren te bereiden. Je kunt het zo
eenvoudig of zo complex mogelijk maken als je zelf wilt. Veel sambal er in, of
juist niet. Stukjes vlees erbij, of vegetarisch. Met nasi goreng kun je echt
alle kanten op.
2. Bubur ayam
Bubur
ayam is rijstepap met stukjes kip. Omdat bubur ayam veel water bevat, zitten er
niet zo veel calorieën in. Wel is het zo dat je na het eten van bubur ayam,
snel weer honger krijgt. Om het volle gevoel langer vast te houden, is het
misschien een idee om de bubur te combineren met proteïnerijk voedsel zoals ei,
tempe of tahu.
Nasi
uduk is rijst gestoomd in kokosmelk. Meestal wordt nasi uduk gegeten met
stukjes tempé en ei. De kokosmelk waarin de rijst gestoomd wordt, bevat veel
verzadigd vet. Eet er daarom niet te veel van. Nasi uduk geeft voor lange tijd
een verzadigd gevoel.
4. Lontong sayur
Lontong
sayur bestaat uit rijstblokjes (lontong) met groenten (sayur) en eventueel ei.
Net als bij nasi uduk, is kokosmelk ook bij lontong sayur een belangrijk
bestanddeel. Dus ook hier geldt: Geniet, maar eet met mate.
5. Nasi pecel