De keuken van padang
Het traditionele eten uit Indonesië is erg divers, en verschilt
per eiland en regio. De keuken van Padang (West-Sumatra) is een van de
bekendste en meest geliefde.
Restaurants
en eetstalletjes met daarop "Masakan Padang" geschreven (gerechten uit de
Padang-keuken), zijn in heel Indonesië te vinden. In Jakarta zijn de
Padang-gerechten op elke straathoek te vinden en tot in de kleinste dorpjes. Op
Sulawesi en Bali is er altijd wel een Padang-eethuisje aanwezig. Het
traditionele eten van de Minangkabau-bevolking van West-Sumatra, en haar
hoofdstad Padang, is zonder twijfel enorm populair.
Opgestapelde
Padang-gerechten:
Behalve
het opschrift op het raam zijn de Padang-restaurants en -eethuisjes ook te
herkennen aan de opstapeling van eten voor het raam. Op borden, schoteltjes en
schalen is het aanwezige eten tentoongespreid, zodat van buiten alvast te zien
is wat er op dat moment beschikbaar is.
Gewoonlijk
werkt een Padang-restaurant zonder menu. In plaats daarvan brengt de ober
kleine schaaltjes met alle gerechten naar de tafel. Zo brengt hij een schaaltje
met kip, een schaaltje met vis, een schaaltje met groenten, enzovoort,
enzovoort. Rijst is standaard als basis. In de wat minder traditionele
restaurants brengt de ober niet alle schaaltjes naar de tafel maar kun je
gewoon bij het raam aanwijzen welke gerechten je op je bord wilt. In beide
gevallen betaal je alleen voor wat je eet. Als er een schaaltje met twee
kippenpoten op tafel staat en je hebt er maar een gegeten, betaal je alleen die
ene en de andere wordt weer teruggelegd in de schaal bij het raam.
De
Padang-gerechten:
Een
deel van de populariteit van de keuken van Padang volgt uit de diversiteit aan
gerechten. Veelgebruikte ingrediënten zijn kokosmelk, onder andere om vlees in
te laten sudderen, en veel lombokjes, waardoor het eten vaak pittig is.
Varkensvlees wordt nooit gebruikt omdat de Minangkabau-bevolking moslim is.
Div.
gerechten uit de padang keuken zijn;
-
Rendang is misschien wel het meest bekende gerecht uit de Padang-keuken. Het is
vlees (vaak rundvlees, maar soms ook lever, kip, geit of ander vlees) dat in
kokosmelk en allerlei kruiden is gekookt. Het koken neemt enkele uren in beslag
en door het langzame koken trekken de kruiden goed in het vlees. Vorig jaar
werd rendang in een verkiezing van CNN tot het lekkerste gerecht ter wereld
gekozen.
-
Sambal lado mudo is een groene sambal (chilisaus). Veel soorten sambal zijn
rood, maar deze typische sambal uit West-Sumatra wordt gemaakt met groene
pepers en groene tomaten. Ook andere types sambal worden gebruikt in de
Padang-keuken, maar dit is één van de bekendere soorten. In de rest van
Indonesië wordt deze sambal vaak kortweg sambal hijau(groene sambal) genoemd.
-
Sate Padang is saté met rundvlees (of soms kip) met een gele saus in plaats van
de standaard pindasaus. De gele saus wordt gemaakt met onder andere knoflook,
kerrie, koriander, gember, laos, komijn en kurkuma. De saus is erg pittig, en
de saté wordt gewoonlijk gegeten met lontong (kleefrijst).
-
Asam pedas betekent letterlijk ‘pittig zuur’. Het is een gerecht van vis of
zeevruchten, gekookt in een zure vruchtensaus met kruiden en chilipepers. In
het mengsel worden ook groenten toegevoegd.
-
Gulai is een saus die lijkt op Indiase curry. In de saus kan kip, vlees, vis of
groenten geserveerd worden. De saus zelf wordt gemaakt met onder andere peper,
kaneel, venkel, knoflook en karwij. Gulai geserveerd op Java lijkt vaak meer op
soep, terwijl het op Sumatra een dikkere saus is.