De lekkerste Indonesische gerechten volgens CNN

Bij een peiling enkele jaren geleden, werd rendang door CNN-lezers verkozen tot het lekkerste gerecht ter wereld. De nieuwssite vond het nu de hoogste tijd om aandacht te besteden aan de Indonesische keuken en stelde een lijst samen van de 40 meest verrukkelijke gerechten uit de Indonesische archipel. Hieronder de top 5 van de lekkerste Indonesische gerechten volgens CNN. 





1. Sambal
Indonesiërs houden over het algemeen van pittig eten. Hoe pittiger, hoe lekkerder Bamisoep zonder rawit, of nasi goreng zonder sambal, is als een stuk vlees zonder zout. Sommige restaurants serveren zelfgemaakte sambal waarmee ze eindeloos experimenteren. Zo heb je bijvoorbeeld sambal gemaakt van durian, jonge manggo of paddenstoelen.





2. Sate
Deze gerookte stukjes vlees op dunne houten spiezen zijn niet alleen populair in Indonesië, maar ook in Nederland. Bij menig Ind(ones)isch gezin in Nederland wordt er bij familiebijeenkomsten, in de zomer maar ook in de winter, wat afgeroosterd.

Sate wordt in Indonesië bestempeld als streetfood en is onder meer te koop bij warungs langs de kant van de weg. Ook zijn er restaurants die zich specialiseren in sate-gerechten. Populaire sate-gerechten zijn sate ayam (kip) en sate kambing (geit).
In chinese restaurants en in gebieden als Bali wordt ook sate babi (varken) geserveerd.





3. Bakso
Bakso (balletjessoep) is een populaire lekkernij in Indonesië. De verkoop van deze Indonesische balletjessoep is een miljardenbusiness. De balletjes zijn gemaakt van kippen- of rundvlees of een mix van beide. Bakso wordt verkocht in eethuisjes of speciale bakso-restaurant, tentjes langs de kant van de weg of rondgebracht in een gerobak (karretje).
 




4. Soto
Soto (maaltijdsoep) is in bijna alle regio’s van Indonesië
te verkrijgen. Elke regio kent weer een andere variant soto
met een eigen, uniekesmaak. De gele kleur van soto ayam komt van kunyit of kurkuma/geelwortel, 1 van de basis ingrediënten van soto. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit kruid een heilzame werking heeft. Kunyit bevat namelijk de stof curcumin die zou kunnen werken als antidepressivum.
Populaire soorten soto zijn soto ayam lamongan, soto padang en soto Betawi. 
  





5. Nasi goreng
Nasi goreng, letterlijk vertaald gebakken rijst, is een populair gerecht in Indonesië en is te koop in eenvoudige eetgelegenheden maar ook in luxe restaurants die daar natuurlijk een hoger prijskaartje aan hangen. Indonesiërs eten Nasi Goreng niet alleen voor het avondeten, maar ook voor de lunch en het ontbijt.


" Rijst is voor Indonesiërs het hoofdvoedsel. Ze eten het ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Zonder rijst is de maaltijd niet compleet

In het algemeen worden in Indonesië alle gerechten koud opgediend, slechts de rijst is warm. Dit komt door de gewoonte om 's morgens voor dag en dauw naar de pasar te gaan en daarna meteen te koken. In het tropische hete klimaat is alle voedsel aan snel bederf onderhevig. Het eten wordt daarna op tafel gezet met daaroverheen een beschermer tegen insecten en de cicak. Die hagedisjes eten niet alleen insecten van de muur en elkaar, maar zijn ook echt diefjes, die gek van zoete hapjes zijn."

Populaire posts