Wat zijn rawits?
De Rawit is
een langwerpige, smalle peper met een Aziatisch/Afrikaanse oorsprong en is een
zeer hete peper. Daarom wordt de Rawit meestal in z’n geheel meegekookt, om
later weer uit het gerecht te worden verwijderd. Maar de peper kan in stukjes
gesneden ook goed gebruikt worden.
Deze peper
is bijna een onmisbaar ingrediënt bij de bereiding van veel gerechten uit de
Indonesische keuken. Ook wordt de Rawit veel gebruikt in de Thaise keuken. Je
kunt hem bijvoorbeeld 3 à 4 minuten mee bakken in nasi of bami. Je kunt hem ook
fijn snijden en er een lekkere pittige salsadip van maken.
De stof die
pepers zo heet maakt, heet capsium. De hoeveelheid hiervan verschilt per
pepersoort. Over het algemeen geldt: hoe kleiner de peper, hoe heter de smaak.
Maar hoe rijper, hoe milder in smaak. Er bestaan ook gele, oranje, witte en
bruine pepers met een grootte van 1 tot 12 cm.
De hete smaak
lost nauwelijks op in water, maar wel heel goed in vet en alcohol. Spoelen met
water helpt dus niet om de hete smaak weg te krijgen, maar melk wel. En ook
alcohol, mits voldoende sterk, werkt goed.
Pepers
groeien aan struikachtige planten. Het zijn eenjarige planten die snel groeien,
het best onder droog-tropische omstandigheden. In gematigde streken wordt in
maart of begin april onder glas gezaaid. Als de planten circa 8 cm hoog zijn
kunnen ze worden overgepoot. De grootste oogst vindt vervolgens plaats in juli,
augustus en september.
De eerste
aanwijzingen voor de teelt van pepers dateren van ongeveer 7000 jaar geleden.
De teelt is ook vaak afgebeeld op oud aardewerk. In Europa werden de eerste
pepers omstreeks het jaar 1500 geteeld. Binnen korte tijd werden ze heel
populair. Door het veredelen van de Spaanse pepers met inheemse Aziatische
pepers zijn aparte soorten pepers ontstaan. Daardoor onderscheiden zij zich van
de pepers die momenteel in Zuid- en Midden-Amerika voorkomen.
Tip:
Als je Rawit
koopt moet je er op letten dat de pepertjes onbeschadigd behoren te zijn en er
vers en glanzend uit moeten zien. Het steeltje moet frisgroen van kleur zijn.
Je kunt de kwaliteit controleren door goed te voelen en te kijken.