Ketjap (kecap)


Sojasaus en ketjap worden met name in de oosterse keuken gebruikt. Toch kan het verwarrend zijn welke sojasaus je moet kopen. De Chinese keuken gebruikt bijvoorbeeld
weer andere sojasaus dan de Japanse keuken of de Indonesische keuken.

Sojasauzen zijn in principe gefermenteerde sojabonen. In de Aziatische keuken wordt het gebruikt om een zoute smaak aan het eten toe te voegen of om kleur aan een gerecht te geven. Soms wordt ook suiker toegevoegd aan de sojasaus voor een zoet gerecht.
Er zijn echt ontzettend veel sojasauzen op de markt dus het is soms lastig kiezen.
Maar het belangrijkste is dat je de juiste sojasaus bij de juiste keuken gebruikt.
bij Chinese recepten Chinese sojasaus, en bij Indonesische gerechten de Indonesische ketjap.

Welke keuken gebruikt wat?

Chinese keuken
Bij Chinese recepten zie je vaak staan: Lichte sojasaus en/of donkere sojasaus.
beide worden gebruikt. De lichte sojasaus is een zoute sojasaus wat met name wordt gebruikt voor de smaak. De donkere sojasaus wordt meer gebruikt om kleur aan het gerecht te geven maar geeft ook wel wat smaak af. De donkere sojasaus is onverhit niet erg lekker dus gebruik dit alleen in wokgerechten. De licht sojasaus is ook erg zout dus pas op dat je niet teveel gebruikt anders overheerst dit de smaak van het gerecht.

Indonesische keuken
In de Indonesische keuken wordt ketjap gebruikt (je schrijft het als Kecap). Ketjap is ook sojasaus maar dan met de typische Indonesische smaak. De twee belangrijkste die gebruikt worden zijn Ketcap Asin en Kecap manis. De Asin is de zoute variant, de Manis is de zoete variant. Let dus bij het recept goed op of je de juiste ketjap gebruikt. Er bestaan nog wel een aantal andere kecaps met andere benamingen maar dat staat dan in het recept als je dat zou moeten hebben.  Eventjes de ketjaps op een rijtje;

-Ketjap manis: erg zoete sojasaus
-Ketjap sedang: minder zoete sojasaus
-Ketjap asin: zoute sojasaus
-Ketjap kendal: donkere, stroperige sojasaus; wat smaak betreft vergelijkbaar met ketjap manis
-Ketjap medja: donkere, stroperige sojasaus; zoet en zout. Zit qua smaak tussen manis en asin in
-Ketjap manis is de meest gebruikte soort.

Kenmerken van Indonesische ketjap is de donkerbruine kleur en de stroperigheid.
De ketjap Medja, is dan weer een tussenvariant van Asin en Manis.

Japanse keuken
De belangrijkste sojasaus in de Japanse keuken is iets wat sterk lijkt op Chinese lichte sojasaus. Dit is dus eventueel uitwisselbaar als je geen Japanse sojasaus kan vinden. Er zijn nog meer soorten Japanse sojasaus te krijgen.
Het belangrijkste is gewoon dat je Japanse sojasaus gebruikt bij Japanse gerechten, Chinese sojasaus bij Chinese gerechten en Indonesische sojasaus bij Indonesische gerechten.

Goede Chinese sojasauzen;
Let op of er superior soy saus op het etiket staat en naturally brewed. Het merk Pearl River Bridge is eigenlijk een veilige keus. Is wereldwijd bekend en heeft HACCP keurmerken wat wil zeggen dat het ook in de horeca wordt gebruikt. Goede Japanse sojasauzen is o.a.
het merk uit Japan is Kikkoman.


Een goede Indonesische ketjapsaus is bijv. het merk ABC. Deze heeft zeer lekkere ketjapsauzen. De ketjap manis smaakt bijna als pannenkoekenstroop zo lekker.

Populaire posts