Een weetje over kokos/ kelapa
In de tropen groeien overal op het strand kokospalmen. Hij houdt
ervan om in het zand te staan langs zout water. Een kokosnoot heeft een dikke
harige schil met een keihard omhulsel aan de binnenkant waardoor het zeewater
niet binnendringt. Hij blijft zeer goed drijven en drijft makkelijk een paar
honderd kilometer naar een volgend eiland om daar zich als boom te vestigen.
Het kraken
van een rijpe kokosnoot doe je met de botte zijde van een fors mes,
bijvoorbeeld een Chinees mes. Neem het mes in de ene hand en de noot in de open
andere hand. Houd de noot dwars en sla op de denkbeeldige evenaar tussen de
ogen en de onderkant van de noot. Draai de noot steeds een stukje en geef er
een ferme, korte tik op. Probeer niet om de noot met één enkele klap te kraken.
Al snel zul je horen dat klank dof wordt ten teken dat de noot breekt. Je hebt
dan al snel twee mooie helften in handen.
De
geneeskracht van kokosnoot
De
geneeskracht van de kokosnoot is om te zetten naar een schier eindeloze reeks
van medicinale toepassingen. Een lijst van het aantal ziekten waartegen de
kokosnoot heilzaam is, is te lang om te noemen in één artikel. De Coconut
Research Center heeft een PDF bestand gepubliceerd van 36 kantjes waar
alleen maar de tweeregelige gegevens van de geneeskrachtige wetenschappelijke
onderzoeken in staan. Enkele voorbeelden…..
Kokoswater
en kokos:
-
Is
goed voor het brein,
-
Heeft
antibacteriële werkingen,
-
Is
goed voor hart en bloedvaten,
-
Werkt
tegen kanker,
-
Werkt
tegen diabetes,
-
Bevordert
de spijsvertering en de opname van nutriënten,
-
Is
goed tegen epilepsie,
-
Voorkomt
en geneest Alzheimer en andere neurologische ziekten,
-
Werkt
tegen HIV/AIDS en andere SOA´s,
-
Zorgt
voor gezonde ingewanden,
-
Zorgt
voor gezonde lever,
-
Zorgt
voor gezonde nieren,
-
Geeft
goede energiebalans,
-
Geneest
allerlei huidziekten,
-
Houdt
gewichtsproblemen in de hand.
Na de
kokosnoot te hebben leeggedronken kun je het kokosvlees opeten. Als het vers is
kun je dit prima verwerken in soepen en sauzen. Het wordt ook gebruikt om er
kokosolie van te maken. Dit is een prima bakolie maar is in noodgevallen zelfs
al eens gebruikt als brandstof voor auto´s. Kokosolie wordt ook verwerkt in
allerlei cosmeticaproducten zoals zepen, shampoos en lichaamsverzorgende oliën.
Je kunt
kokos ook laten drogen zodat het hard wordt. Vervolgens wordt het dan geraspt.
Geraspte kokos is heerlijk over een toetje. Er wordt ook nog kokosvet gemaakt.
Dat is een geharde kokosvet waar curries met kokos van worden gemaakt. Er
kunnen ook andere sauzen van worden gemaakt. Zo wordt vis in kokossaus
klaargemaakt in de kustgebieden van tropische streken. Geraspte kokos is ook lekker
door de rijst. Wanneer de rijst bijna gaar is kun je er geraspte kokos doorheen
doen voor een smaakvolle kokosrijst.
In de
Maleise en Indonesische keuken is het gebruikelijk om aan te geven welke
rijpheid kokosvlees gewenst is. Let op, het voorvoegsel 'air' geeft aan dat hem
om 'water' gaat:
Kelapa Muda
(Beluluk): een heel jonge klapper
Kelapa
Cengkir: een iets oudere klapper
Kelapa
Degan: een halfvolwassen klapper
Kelapa Tua:
een volwassen klapper
Kokosvlees
is behalve in de vorm van verse kokosnoten (hele jaar door verkrijgbaar),
verkrijgbaar in gedroogde en ingevroren vorm. Gedroogd: schaafsel, zonder en
met bruin vlies (o.a. chips), rasp en blokjes van 8-10 mm, ingevroren: rasp en
blokjes.
Verse kokos
is beperkt houdbaar, tenzij de noot niet is aangebroken. Let daarom op
verkleuringen en schimmelvorming. Bewaar vers kokosvlees of aangebroken
verpakkingen in de koelkast. Gedroogde kokos is lang houdbaar, houd goed in de
gaten dat het niet ranzig wordt, vanwege het natuurlijk vetgehalte.