Een weetje over kokos/ kelapa

Een kokosnoot is een vrucht die voor vele doeleinden wordt gebruikt. Hij is supergezond. 
In de tropen groeien overal op het strand kokospalmen. Hij houdt ervan om in het zand te staan langs zout water. Een kokosnoot heeft een dikke harige schil met een keihard omhulsel aan de binnenkant waardoor het zeewater niet binnendringt. Hij blijft zeer goed drijven en drijft makkelijk een paar honderd kilometer naar een volgend eiland om daar zich als boom te vestigen.

Het kraken van een rijpe kokosnoot doe je met de botte zijde van een fors mes, bijvoorbeeld een Chinees mes. Neem het mes in de ene hand en de noot in de open andere hand. Houd de noot dwars en sla op de denkbeeldige evenaar tussen de ogen en de onderkant van de noot. Draai de noot steeds een stukje en geef er een ferme, korte tik op. Probeer niet om de noot met één enkele klap te kraken. Al snel zul je horen dat klank dof wordt ten teken dat de noot breekt. Je hebt dan al snel twee mooie helften in handen.

De geneeskracht van kokosnoot

De geneeskracht van de kokosnoot is om te zetten naar een schier eindeloze reeks van medicinale toepassingen. Een lijst van het aantal ziekten waartegen de kokosnoot heilzaam is, is te lang om te noemen in één artikel. De Coconut Research Center heeft een PDF bestand gepubliceerd van 36 kantjes waar alleen maar de tweeregelige gegevens van de geneeskrachtige wetenschappelijke onderzoeken in staan. Enkele voorbeelden…..

Kokoswater en kokos:
-          Is goed voor het brein,
-          Heeft antibacteriële werkingen,
-          Is goed voor hart en bloedvaten,
-          Werkt tegen kanker,
-          Werkt tegen diabetes,
-          Bevordert de spijsvertering en de opname van nutriënten,
-          Is goed tegen epilepsie,
-          Voorkomt en geneest Alzheimer en andere neurologische ziekten,
-          Werkt tegen HIV/AIDS en andere SOA´s,
-          Zorgt voor gezonde ingewanden,
-          Zorgt voor gezonde lever,
-          Zorgt voor gezonde nieren,
-          Geeft goede energiebalans,
-          Geneest allerlei huidziekten,
-          Houdt gewichtsproblemen in de hand.
 
Na de kokosnoot te hebben leeggedronken kun je het kokosvlees opeten. Als het vers is kun je dit prima verwerken in soepen en sauzen. Het wordt ook gebruikt om er kokosolie van te maken. Dit is een prima bakolie maar is in noodgevallen zelfs al eens gebruikt als brandstof voor auto´s. Kokosolie wordt ook verwerkt in allerlei cosmeticaproducten zoals zepen, shampoos en lichaamsverzorgende oliën.

Je kunt kokos ook laten drogen zodat het hard wordt. Vervolgens wordt het dan geraspt. Geraspte kokos is heerlijk over een toetje. Er wordt ook nog kokosvet gemaakt. Dat is een geharde kokosvet waar curries met kokos van worden gemaakt. Er kunnen ook andere sauzen van worden gemaakt. Zo wordt vis in kokossaus klaargemaakt in de kustgebieden van tropische streken. Geraspte kokos is ook lekker door de rijst. Wanneer de rijst bijna gaar is kun je er geraspte kokos doorheen doen voor een smaakvolle kokosrijst.

In de Maleise en Indonesische keuken is het gebruikelijk om aan te geven welke rijpheid kokosvlees gewenst is. Let op, het voorvoegsel 'air' geeft aan dat hem om 'water' gaat:

Kelapa Muda (Beluluk): een heel jonge klapper
Kelapa Cengkir: een iets oudere klapper
Kelapa Degan: een halfvolwassen klapper
Kelapa Tua: een volwassen klapper

Kokosvlees is behalve in de vorm van verse kokosnoten (hele jaar door verkrijgbaar), verkrijgbaar in gedroogde en ingevroren vorm. Gedroogd: schaafsel, zonder en met bruin vlies (o.a. chips), rasp en blokjes van 8-10 mm, ingevroren: rasp en blokjes.

Verse kokos is beperkt houdbaar, tenzij de noot niet is aangebroken. Let daarom op verkleuringen en schimmelvorming. Bewaar vers kokosvlees of aangebroken verpakkingen in de koelkast. Gedroogde kokos is lang houdbaar, houd goed in de gaten dat het niet ranzig wordt, vanwege het natuurlijk vetgehalte.

Populaire posts