Hele vreemde gerechten uit Indonesië
Indonesië
wordt door velen, beschouwd als het culinaire mekka. Rendang, saté kambing,
gado-gado, nasi goreng zijn slechts een paar namen van bekende gerechten, welke
zijn uitgegroeid tot een van de favorieten van vele mensen.
Er zijn
echter een aantal Indonesische gerechten waar je misschien nog nooit van
gehoord hebt en die niet alleen een
schok voor je oren zijn, maar ook voor je smaakpapillen. Hieronder vind je
zeven bizarre Indonesische gerechten, die je waarschijnlijk niet zult vinden in
de Indonesische restaurants in Nederland. Durf jij een van deze gerechten te veroberen?
Verwar dit
niet met rujak, want in plaats van een gerecht dat bestaat uit tropische
vruchten, zijn de belangrijkste ingrediënten van dit gerecht petis (een
kruidensoort) en stukjes gekookte buffalo of koeiensnuit (neus en mond). Dit
type gerecht is heel gewoon in Oost-Java, met name in de stad Soerabaja, waar
het zijn oorsprong heeft. Rujak cingur wordt meestal gemixt met waterspinazie,
komkommer, lontong, tempe, tofu en gegarneerd met kroepoek. Het wordt normaal
gesproken geserveerd in pincuk (bananenbladeren).
2. Ceker
Ayam (kippenvoeten)
In de
westerse wereld worden kippenvoeten beschouwd als afval. Men gooit het liever
weg dan het op te eten. In Indonesië wordt het daarentegen gegeten als snack,
soep of hoofdgerecht. Indonesiërs geloven dat het eten van kippenvoeten
voordelen bevat, zoals de voedingstoffen die het immuunsysteem versterken en
ervoor zorgen dat je er jonger uitziet. Wat een goede reden om kippenvoeten te
eten!
3. Ulat Sagu
(sagu wormen)
Alleen al
bij het horen van deze naam krijg je rillingen over je hele lichaam. Sagu
wormen zijn snacks die gegeten worden in Papoea. Deze witte enge kruiperds, die
zo groot zijn als een volwassen mensenduim, worden gevangen uit de bomen en
over het algemeen rauw gegeten. Echter, sommigen vinden het belangrijk om deze
sagu wormen eerst te koken of bakken en er saté van te maken. Deze wormen
hebben een zoete en zoute smaak. Daarbij bevat het ook eiwitten, aminozuren en
is het cholesterolvrij.
4. Botok
Tawon (gestoomde bijenkorf)
Botok is een
traditioneel Javaans gestoomd gerecht gemaakt van kokosvlees, meestal gemengd
met groente of vis en verpakt in bananenbladeren. Echter, in plaats van vis of
groente heeft dit gerecht bijenkorven en een aantal bijen die er nog aan
vastzitten. Botok tawon wordt vaak gegeten als bijgerecht met witte rijst. Dit
extreme gerecht is geliefd bij de plaatselijke gemeenschap en men gelooft dat
het het uithoudingsvermogen vergroot.
Je kunt dit
specifieke gerecht vinden bij Gunung Kidul in Yogyakarta en het eiwitgehalte is
gelijk aan dat van vlees. De lokale mensen eten dit als bijgerecht gecombineerd
met rijst, sambal en groenten. Anderen genieten ervan als hartige snacks zoals
wij dit doen met chips of kroepoek.
6. Rempeyek
Laron (rempeyek vliegende witte mieren)
Misschien
ben je al bekend met dit soort crackers,
gemaakt van rijstmeel en kruiden. De
meest normale ingrediënten zijn noten,
ansjovis of garnalen. Maar wat als het insecten bevat? Ben je dan bereid om het
te proberen? Zo ja, dan kun je deze crackers vinden in Yogyakarta op
Midden-Java, waar dit soort termieten, die meestal tevoorschijn komen tijdens
het regenseizoen, worden geconsumeerd en geproduceerd. Rempeyek laron is een
zeer populaire delicatesse, omdat het hartig is en heerlijk smaakt.
7. Paniki
Santan
Het laatste
extreme Indonesische gerecht uit deze lijst is afkomstig uit Manado in
Noord-
Sulawesi. Paniki is een ander woord voor vleermuis. Dit nachtelijke
zoogdier is het belangrijkste ingrediënt van dit soep-achtige gerecht. Paniki
santan wordt gekookt met kokosmelk, gemengd met verschillende kruiden en bevat
een heleboel chilipepers (de Menadonezen staan erom bekend graag alles pittig
te eten). Het gebruik van chilipepers is ook nodig om de sterke visachtige
aroma van de gekookte vleermuis te verminderen. In het algemeen eten mensen
paniki santan met witte rijst. Paniki kan ook worden gebakken of gemaakt als
saté.