vrijdag 29 december 2017

Tempeh is lekker en gezond.....

Tempeh is lekker en gezond en het heeft geneeskrachtige eigenschappen. Tempeh komt oorspronkelijk uit Indonesië. De Nederlanders hebben tempeh in Europa geïntroduceerd. In Nederland wordt tempeh veel gegeten door vluchtelingen en immigranten uit Nederlands Indië die in Nederland zijn gestrand toen Nederlands Indië ophield te bestaan en overging in Indonesië. Tempeh wordt ook verkocht in Japan en de VS. In Nederland is tempeh bij vele supermarkten te koop maar in andere landen moet je naar Aziatische toko´s toe. In
Indonesië is verse tempeh op de markt verkrijgbaar. In vele eethuisjes kun je dunne gebakken tempeh penyet eten. Dat is gefrituurde tempehplak begeleid door een mix van gekookte en rauwe groenten. Op straat staan er in Indonesië rijdende kraampjes waar je tempeh als snack kan eten.

Tempeh is een gefermenteerd sojaproduct wat geperst is tot een blok. Tempeh wordt gemaakt van sojabonen of mungbonen. Tempeh komt oorspronkelijk uit Java, Indonesië. Er is een groot verschil tussen tempeh en tahoe. Tempeh is veel gezonder dan tahoe. Men denkt dat tempeh al 2000 jaar bestaat. Vroeger was Java een onderdeel van Nederlands Indië. De Nederlanders hebben tempeh over de rest van de wereld verspreid. Het voedsel wordt buiten Indonesië vooral in Japan en Nederland gegeten. Zelfs in de Verenigde Staten is tempeh gewoon te koop.

Tempeh is trouwens een uitstekende vleesvervanger en zelfs veel beter dan tofu of tahoe. Er is een groot onderscheid tussen tahoe en tempeh als het gaat om de smaak en voedingswaarde. Tempeh bevat veel proteïne die uitstekend geschikt is voor diabetici. Zowel de proteïne als de vezels uit tempeh stabiliseren de bloedsuikerniveaus. Wanneer je als diabeticus veel tempeh en peulvruchten eet dan moet vrijwel altijd het medicijngebruik van de diabeticus worden aangepast in positieve zin. Omdat suikerpatiënten een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten kan tempeh samen met peulvruchten worden gegeten om de kans op deze vervelende ziekten aanmerkelijk te verlagen.

In Indonesië is er veel minder sprake van darmkanker en borstkanker dan in westerse landen. Er zijn wetenschappers die de link leggen met het eten van tempeh. Tempeh bevat in ieder geval veel vezels en van deze voedingstof is het bekend dat het darmkanker voorkomt. Over kanker en tempeh verschillen de wetenschappers van mening. Een ander controversieel punt als het om tempeh gaat is vitamine B12. Wetenschappers in India en Indonesië hebben gemeten dat er vitamine B12 in tempeh zit.

Natuurlijke antibiotica in tempeh zorgen voor een rustige stofwisseling. Tempeh wordt in Indonesië als een natuurlijk medicijn tegen dysenterie gezien. Indonesië is een land waar de hygiëne van een totaal andere orde is dan westerse landen. Bovendien is er het altijd tropisch warm. Toch hebben de mensen er niet zoveel last van dysenterie. In Indonesië zijn mensen in de gevangenis onderzocht en het bleek dat mensen die veel tempeh aten minder last hadden van diarree dan mensen die geen tempeh aten. Tempeh is ook getest op konijnen. De konijnen werden expres ziek gemaakt met de E. coli bacterie. De ene groep konijnen kreeg tempeh en de andere groep niet. In de groep zonder tempeh kreeg 64% van de konijnen diarree en in de groep met tempeh kreeg slechts 36% van de konijnen diarree. Uit deze onderzoeken blijkt dat tempeh een werkend antibioticum is.

Tempeh kun je op vele manieren bereiden. Je kunt het stomen, bakken, roerbakken en frituren. Tempeh kan worden gemarineerd met sojasaus, sambal en knoflook. Daarna kun je het opbakken. Tempeh is veel lekkerder dan zijn sponzige zusje genaamd tofu. Het heeft meer textuur, meer bite en meer smaak van zichzelf.

Kleine stukjes tempeh kun je apart opbakken om het te mengen door een pastagerecht in plaats van gehakt. Stukjes tempeh kun je ook door een rijstgerecht doen. Tempeh is een onderdeel van gado-gado alhoewel er zoveel variaties gado-gado zijn als dat er Indonesische koks zijn. Een andere eettip is om met een kaasschaaf tempeh in dunne plakken te snijden en deze vervolgens op te bakken. Je kunt deze van wat bladeren ongekookte Chinese kool, witte kool en gekookte spinazie voorzien om je eigen tempeh penyet te maken. Serveren met sambal!

Lekker recept: Sambal goreng tempéh

Ingrediënten:

1 blok tempeh
1 ui
1 teentje knoflook
3 lombok (of meer naar smaak)
1/2 theel. laos poeder
stuk gula djawa
eventueel een klein beetje zout
Ketjap manis

Bereiding:

De tempeh in langwerpige stukjes snijden en in de wadjang/wok (of frituurpan) met olie, lichtbruin bakken. Daarna de fijngesneden ui met knoflook en de in ringetjes gesneden lombok met olie fruiten in de wadjang.

Kopje water, de laos en gula djawa toevoegen en op een laag vuur een beetje inkoken. Vervolgens de gebakken tempeh er goed doorheen roeren, héél klein beetje ketjap erdoor en even wat verder "droogkoken" (pas op voor verbranden).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties: