maandag 5 november 2018

Een weetje over eieren


Hoe weet je of een ei vers is?

Leg hem voorzichtig in een glas water. Ligt het ei horizontaal op de bodem van het glas, dan is het een vers eitje. Een minder vers ei staat rechtop met de punt naar beneden en een oud ei drijft. Natuurlijk is het dan geen goed idee om het ei nog te gebruiken. Ga je een ei pocheren of bakken, gebruik dan zeker een vers ei. Bij andere eiergerechten zijn minder verse eieren ook wel te gebruiken. Bij gekookte eieren is minder vers zelfs veel beter, want deze zijn makkelijker te pellen!!!

Hoe kook je een perfect eitje?

Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn.
Leg ze in een kleine pan gevuld met water met wat zout (voor het barsten), doe de deksel erop en breng het water aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur zachter en de kookwekker aan en laat de deksel op de pan.

Voor een zachtgekookt eitje 3-5 minuten
Voor een halfzacht eitje 5-7 minuten
Voor een hardgekookt eitje 8-12 minuten
Daarna laat de eitjes ”schrikken” onder koud water.
Het kookproces stopt en je kan ze makkelijker pellen

Welke kleur moet je nemen?

De kleur van een ei zegt niets over de smaak of kwaliteit.
De kleur wordt namelijk bepaald door het ras van de kip en door wat ze te eten krijgen.
Bruine eieren zijn dan ook niet gezonder dan witte eieren.
Alle eieren,wit of bruin,zijn een rijke bron van mineralen als ijzer, fosfor, zink en vitamine A,B,D,E en K. Echt wel gezond.

Bewaar de eieren het liefst op kamertemperatuur.

Bij het bakken van taarten, koeken en ander soort lekkere dingen waar eieren bij nodig zijn zorgt dit voor een beter en luchtiger resultaat. Als je de eieren kookt zullen ze bovendien minder snel barsten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties: