Rechtshandig eten...

• Eet altijd alleen met je rechterhand. Je linkerhand is onrein. Die gebruiken Indonesiërs om zich te wassen en tijdens hun toiletbezoek... Eten, mensen of dingen aanraken doe je dus met je rechterhand.

• Verwacht geen mes bij je maal: in Indonesië wordt hiermee vrijwel nooit gegeten. Er hoeft namelijk nauwelijks gesneden te worden. Bovendien vindt men het gemakkelijker eten met een lepel wanneer men bijvoorbeeld een staand buffet heeft of voor de tv zit. 

• Eten met je handen (je rechter dus) is niet raar, maar gebruikelijk. Let in de wat duurdere restaurants op de mensen om je heen om te zien of het gepast is. Daar kan namelijk 'gewoon' met bestek worden gegeten. 

• Wanneer je door locals bent uitgenodigd om een hapje te komen eten, wacht je totdat de gastheer begonnen is met eten. Indonesiërs bereiden altijd meer eten dan nodig is. Alle borden netjes leegeten, zoals bij ons, is hier dus niet nodig. Het betekent zelfs dat je nog honger hebt... Voor je het weet staan er weer drie schalen!

Ach….niet alleen in Indonesië eet men als bovenstaand. In Nederland eten veel Indische mensen en Indo’s nog altijd zo. En wat is nu lekkerder dat eten met je handen.

Populaire posts