Kruiden als medicijn

Kurkuma; heilig, geneeskrachtig kruid

In de traditionele Indische geneeskunde, is kurkuma/koenjit of geelwortel al eeuwen gekend als geneeskrachtig kruid. Kurkuma wordt genoemd in de oude geneeskunde in de eerste eeuw voor Christus en blijkt een belangrijk kruid voor het reinigen van bloed. De wortelstok wordt geëerd om zijn reinigende werking voor het lichaam.

Bij inwendig gebruik zou kurkuma het cholesterolgehalte verlagen. De ingeademde rook van de wortel heeft verder een slijmoplossende werking. Gemalen wortels hebben dan weer een positieve invloed op maag- en darmproblemen. Kurkuma is sterk ontsteking werend en verzacht de pijn, zwelling, koorts en verstopte ademhalingswegen. Het bevordert het losmaken van slijm en werkt antibacterieel, antiviraal, schimmeldodend en immuniteit verhogend. Kurkuma wordt gebruikt bij huidontstekingen, eczeem, droge huid, artritis, reumatische aandoeningen, spierpijn, oedemen, kneuzingen, wonden , kiespijn en menstruatieproblemen.

Tevens is het een krachtige ontstekingsremmer bij acute en chronische ontstekingen. Het vermindert ochtendstijfheid en gewrichtspijn bij reuma, vermindert de ontstekingen bij andere auto-immuunziekten, helpt tegen spierpijn, peesontsteking en jicht. Het werkt cholesterolverlagend en beschermt de lever: het ontgift de lever en bevordert de leverfunctie.

Kurkuma is eetlustopwekkend, bevordert de spijsvertering, verdrijft winderigheid en stilt krampen. Het gebruik van kurkuma helpt ook bij een slechte spijsvertering en dan vooral bij een slechte vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid, een opgeblazen gevoel, zuurbranden en diarree.

De Indische keuken gebruikt het poeder - of de gedroogde wortel - in bijna ieder gerecht. In Indonesië zijn de verse bladeren ook een geliefde specerij. Buiten de geneeskundige toepassingen en het gebruik in de keuken wordt de wortel ook gebruikt als kleurstof. 

Koriander/Ketumbar; goed voor de spijsvertering


Van koriander worden zowel de bladeren als de zaadjes gegeten. De gemalen zaadjes zijn ook bekend onder de Indonesische naam ketoembar. Sommige mensen houden niet van de smaak van korianderblad. Vaak kunnen de mensen die de bladeren afwijzen wel de smaak van gemalen korianderzaad waarderen. Koriander is een lekker kruid wat voornamelijk wordt gebruikt in de Zuid-Oost Aziatische keuken, maar men vindt het ook regelmatig terug in de Mexicaanse keuken en in recepten uit het Midden Oosten. Koriander is vanouds gebruikt als medicijn. Het werkt vooral goed tegen ziekten die te maken hebben met de spijsvertering.


Laos; menstruatie opwekken .

Laos is een plant en verwant aan gember en is waarschijnlijk afkomstig uit Indonesië maar wordt momenteel geteeld in Indochina, Thailand, Maleisië en Indonesië. Het kruid werd echter met zekerheid al in de twaalfde eeuw ook in Europa gebruikt: Hildegard van Bingen gebruikte het in die tijd als medicijn tegen ‘hartpijn’.

De wortel wordt gebruikt als specerij en heeft een milde gembersmaak. Hij heeft ook iets scherps wat neigt naar peper en hij ruikt naar citrus en pijnbomen. Hij wordt vers, gedroogd of ingemaakt gebruikt. Laos kan in recepten vervangen worden door gember en een beetje peper.
Laoswortel wordt in Indonesië gezien als een pepmiddel en een afrodisiacum. Het zou bovendien de menstruatie opwekken.

Gember; als medicijn om je lichaam gezond te houden

Fijngestampt in heet water zijn de jonge vruchtenscheuten een ideaal middel tegen diarree. in volgroeide maar onrijpe toestand wordt de vrucht als groente verwerkt (gudeg, een Javaanse specialiteit).

Gember is een populaire plant die gebruikt wordt als specerij, maar ook heel nuttig is om in te zetten bij allerlei kwalen. Bij ziekte is het een goed geneesmiddel maar het werkt ook preventief om je lichaam gezond te houden. Een handige, krachtige plant dus die ook nog eens lekker is om te consumeren.

Gember wordt veelal gebruikt in de keuken maar is ook zeer nuttig in de geneeskunde.  De wortel wordt al lang gebruikt in de Chinese geneeskunde, vooral om de spijsvertering te stimuleren. Gember is al jaren zeer populair in Azië, het moderne gebruikt van gember in de kruidengeneeskunde is pas sinds een de laatste jaren van toepassing.
In gember zitten allerlei vitamines, minerale, eiwitten, koolhydraten en vezels. Vitamine B1, B2, B6 en vitamine C vind je terug in de gember naast de mineralen natrium, magnesium, kalium, fosfor, ijzer en zink. Gember kan helpen tegen klachten als misselijkheid en helpt om gezwollen gewrichten te verminderen. Ook is deze wortel enorm goed voor je spijsvertering en het verbranden van calorieën.
Gember is zuiverend en pijnstillend. Het werkt namelijk als een antioxidant, lost slijm op en ontspant.

Tot slot is gember een echte must voor het ontgiften van je lichaam. Gember zorgt namelijk voor een sneller metabolisme en zorgt ervoor dat je lichaam afvalstoffen beter kwijt kan.
Jackfruit; tegen diaree

Fijngestampt in heet water zijn de jonge vruchtenscheuten een ideaal middel tegen diarree. in volgroeide maar onrijpe toestand wordt de vrucht als groente verwerkt (gudeg, een Javaanse specialiteit).

Citroengras / Sereh; voor o.a. maagpijn

De stengels en het blad hebben een duidelijke citroengeur. 
De bladthee wordt gebruikt voor maagpijn, diarree, hoofdpijn, koorts en de griep.

Het heeft tevens een ontsmettende werking. Uit de plant wordt voor medische doeleinden olie gedestilleerd. De olie wordt gebruikt in cosmetica, in het voedsel en in de aromatherapie om de bloedsomloop en spierspanning te verbeteren. Sereh wordt gebruikt in tarijke sauzen, soepen en andere gerechten. Sereh kan in recepten citroenschil vervangen.

Tamarinde / asem; werkt opmonterend

De peulen worden binnen de geneeskunde voor verschillende doeleinden gebruikt. De zaden helpen tegen eczeem. Tamarinde werkt opmonterend, stimuleert de eetlust, is laxerend en heeft koortsverlagende eigenschappen. De schors werkt bij astma. Asem wordt aan veel Indonesische gerechten toegevoegd, zoals kerriegerechten en chutneys. Ook wordt er van tamarinde snoepgoed gemaakt en een verfrissende drank. 

Populaire posts