De vier belangrijkste keukens in Indonesië
Er is eigenlijk niet één Indonesische keuken. De
verschillende eilanden vertonen natuurlijk grote overeenkomsten (rijst!) maar
hebben allemaal hun eigen specialiteiten. Hier staan de vier belangrijkste
keukens beschreven.
Java
Door de koloniale geschiedenis is Java beïnvloed oor
verschillende landen en kent de
keuken Arabische, Chinese, Indiase en Europese
gerechten. De Javanen zijn over het algemeen geen grote vleeseters. Ze eten
meer vegetarische soja-producten als tempé en tofu. Dit wordt vaak gegeten met
sambal en kokosmelk. In restaurants wordt wel vaak kip (ayam) geserveerd.
Javanen bereiden hun gerechten vaak in de wadjan, afkomstig uit China. Bij ons
bekend als de wok. “Een wok (in Indonesië wadjan of wadjan) is een ronde
pan, enigszins op een koekenpan gelijkend, die in de oosterse keuken wordt
gebruikt. De Chinese wok is afkomstig uit de Chinese keuken en is een
bolvormige pan (vergelijkbaar met een gehalveerde bal) met een lange houten
steel”.
De Sundanese keuken is een bekende Javaanse keuken en komt
van West-Java. Deze keuken is erg gekruid en niet zo heet als bijvoorbeeld de
Padang-keuken van Sumatra. Op Oost-Java eten de mensen iets zoetere gerechten.
Deze keuken staat bekend om haar rijkheid en de goede kwaliteit van het vlees.
Het eten wordt dan vaak gezoet met gula jawa, javaanse suiker.
Een klassieker is gado-gado, gekookte groenten met
pindasaus. De gerechten van Centraal-Java zijn waar mogelijk nóg zoeter door
het toevoegen van jackfruit (een grote, zoete en exotische vrucht).
Sulawesi
Deze keuken staat bekend om de in bamboe-bereide
gerechten, oftewel de pa'piong. Deze worden extra pittig gemaakt met de kluak,
een vrucht die de gerechten zwart kleurt en een zoute smaak geeft. Als je
pamarrasan in de naam ziet staan, zit er kluak in het gerecht verwerkt. In de
streek Minahasa, op Noord-Sulawesi, worden heel bijzondere, of bizarre, dingen
gegeten. Wat te denken van een soep van vliegende hond (soto kalong) of een
gebakken bosrat (kawaok).
Sumatra
De Padang-traditie komt oorspronkelijk van Sumatra. Deze
keuken is behoorlijk pittig. Het gebruik van vele pepers wordt verzacht door gebruik
van kokosmelk. Er staan weinig groenten op het menu maar weer veel dierlijke
eiwitten. Pandangkoks bereiden dan ook meer vleesgerechten dan de Javanen. In
hun restaurants worden maaltijden geserveerd uit de keuken van de Minang kabau.
De hele tafel wordt vol gezet met allemaal kleine koude gerechtjes. Je eet
alleen wat je lekker vindt en betaalt ook alleen daarvoor.
Bali
Door de toename van het toerisme op Bali is het moeilijk
om hier nog echt traditioneel Balinees te eten. Toeristen willen toch elke dag
nasi goreng, denken de restauranthouders. Maar nasi goreng hebben we volop in
het westen, dus probeer je natuurlijk op Bali iets anders. De Balinezen gebruiken, net als de rest van Indonesië,
vaak kokosmelk. Ze roosteren de kokosnoot echter eerst, waardoor de kokosmelk
een speciale smaak krijgt. Babi guling, geroosterd speenvarken met kruiden, pepers
en rijst moet je zeker geprobeerd hebben mocht je een keer op Bali komen..Ook
bebek betutu is populair. Dit is eend in bananenbladeren die eerst wordt
gestoomd en daarna nog geroosterd.
Uit eten op Bali
Op Bali zijn er drie soorten eetgelegenheden waar je kan
gaan eten: de hotels, de toeristenrestaurants en eetgelegenheden waar de lokale
Balinezen eten. De meeste hotels
beschikken over een eigen restaurant.
Het
aanbod is meestal zeer gevarieerd.
Er worden zowel maaltijden uit de
Indonesische, Thaise, Japanse en Chinese keuken aangeboden maar je kan ook
kiezen uit de westerse maaltijden.
De prijzen zijn vaak niet goedkoop doch de
prijs-kwaliteitverhouding is meestal niet minder dan redelijk te noemen.
Veel
van de restaurants op Bali zijn in eigendom van Chinezen en de maaltijden komen
uit de Chinese en de Maleise keuken. Veel gerechten worden aangepast aan de voorkeur van de
toeristen. Als je van heet houdt dan kun je vragen of het gerecht pedis (heet)
wordt klaargemaakt. Als je gewoon snel wilt snacken kan dat natuurlijk ook,
vooral in de omgeving van Kuta zijn er een aantal fastfoodtentjes te vinden waar
je snel kan aansterken voordat je de volgende liters alcohol naar binnen gaat
werken.
Als je niet zoveel geld wilt uitgeven kun je goed terecht
bij een van de voedselstalletjes (warung) langs de weg, een eetzaaltje (rumah
makan) of een eenvoudig restaurant. Dit zijn de gelegenheden waar de lokale
Balinezen meestal komen eten maar natuurlijk zijn ook de toeristen hier welkom.