Heerlijke taugé

Taugé is een kiemgroente. Het is de eerste ontkieming van de sojaboon, de eerste stengel die groeit uit het zaadje.

Taugé is het Indonesische woord voor spruit of kiem en kan dus in principe van allerlei soorten gedroogde bonen gemaakt worden, maar normaal gesproken zijn het ontkiemde mungbonen. ook wel katjang idjo ('groene boon') genoemd. Oorspronkelijk komt het uit Azië en hier wordt taugé toch ook wel veel gebruikt in maaltijden.

Taugé geeft vulling aan een maaltijd en is daarom ook zo populair. Daarnaast bevat het veel voedingsstoffen als vitaminen en ijzer en is daarom ook erg geschikt voor een vegetariërs omdat zij minder ijzer binnenkrijgen. Taugé is lekker knapperig en smaakt een klein beetje naar kool en aarde. Het is licht bitter en wordt zachter wanneer het gekookt of gebakken wordt. Hierdoor is het op beide manieren te eten en goed toe te voegen bij veel verschillende gerechten. Verse taugé hoort wit en stevig te zijn, hooguit de worteltjes iets verkleurd.

Het wordt gemaakt door de mungboon eerst te laten ontkiemen in water, hierna 4 uur bloot te stellen aan zonlicht en daarna in het donker te laten. Hierdoor groeit de kiem niet verder en blijft het de witte stengels zoals wij taugé kennen.

Taugé is erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Het wordt snel slap en verkleurt daarbij in een onaantrekkelijke bruine kleur. Bij het bewaren moeten de aanwijzingen op de verpakking worden gevolgd. Let op de houdbaarheidsdatum en bewaar de groente in de koelkast. Taugé is het hele jaar door verkrijgbaar.

Was de taugé voor gebruik. Als je dat doet in ruim water, komen de groene velletjes van de mungboon bovendrijven en kan je die er makkelijk uitscheppen, doch noodzakelijk is dat niet.

In Aziatische landen wordt taugé eigenlijk nooit rauw gegeten. Meestal wordt het een paar seconden geblancheerd of in een zeef overgoten met kokend water om daarna meteen terug gekoeld te worden in koud water om de knapperigheid te bewaren. Daarna op het laatste moment toevoegen aan soep, roerbakschotels, salades of groenteschotels zoals gado-gado.

Is taugé gezond?

Taugé is een rijke vegetarische bron van proteïnen ofwel eiwitten. Eiwitten hebben mensen dagelijks nodig. In taugé zitten veel mineralen en vitaminen. Op het gebied van mineralen is taugé vooral rijk aan ijzer en calcium. Wat vitaminen betreft zit er veel vitamine A en C in en bevat het enkele vitaminen uit het B-complex. 

Zelf taugé kweken is erg makkelijk.

Zelf taugé kweken is niet moeilijk en kan het hele jaar door. Je hebt er zelfs niet eens een moestuin voor nodig. Wat je wel nodig hebt zijn mungboontjes en een bakje. Vul het bakje met water zodat alle mungboontjes volledig onder water staan en ze kunnen ontkiemen. De eerste vier uur hebben ze veel daglicht nodig, daarna berg je ze op in het donker.

Na vierentwintig uur laat je het water uit het bakje lopen en leg je de boontjes op een vochtig stukje keukenpapier terug in het bakje. Dek het bakje af met bijvoorbeeld een theedoek zodat er geen licht bij komt. Zet het bakje nu op een donkere, koele plek, bijvoorbeeld in je kelder of in een keukenkastje. De komende dagen moet je de boontjes goed nat houden en je zal zien dat de taugé elke dag groeit.

Probeer elke dag de boontjes minstens 2-3 keer per dag om te spoelen met schoon water. Zo voorkom je bacteriegroei. Zet het bakje ook steeds hierna op de kop zodat de boontjes uit kunnen lekken. De groene velletjes die op het water gaan drijven kun je eraf scheppen en weggooien.

Na 5 dagen heb je een heel bakje vol met verse en knapperige taugé.

Populaire posts