Hoe kies je een rijpe durian?
Dit artikel
is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad
dienen voor het kiezen van een heerlijke, rijpe durian. Ga je de volgende keer
op de pasar in Indonesië (of bij je in de buurt) op zoek naar dé Koning der Vruchten, lees dan zeker
verder.
1. Het uiterlijk
Durians heb
je in de kleuren groen, geel en bruin. De kleuren zeggen niet altijd iets over
de kwaliteit van de vrucht. Een groene durian betekent niet automatisch dat de
durian nog niet rijp is. En een schil die geel van kleur is, betekent niet
altijd dat de vrucht al rijp is. Durians die in Indonesië groeien en een groene
schil hebben, zijn meestal al rijp.
2. Het geluid
Of een
durian rijp is, kun je achterhalen door op de vrucht te gaan kloppen. Een dof
geluid
geeft aan dat de durian rijp en klaar is om gegeten te worden. Een hard
geluid betekent dat de vrucht nog niet rijp is.
3. De steel
Een rijpe
durian valt vanzelf van de boom. Een durian van goede kwaliteit is een durian
die dus vanzelf van de boom valt en niet door mensenhanden is geplukt. Een
durian die door mensenhanden geplukt is, kun je herkennen aan een fijne, mooie
steel die nog aan de vrucht vastzit. Terwijl een ruwe, grove steel laat zien
dat de vrucht vanzelf van de boom is gevallen.
4. Het seizoen
Het seizoen
waarin de durian groeit, is van invloed op de kwaliteit van het vruchtvlees.
Een vrucht die in het regenseizoen geoogst wordt, is meestal niet van goede
kwaliteit. Het beste seizoen om de durian te verslinden is in het droge
seizoen.
5. De geur
De geur zegt
veel over de kwaliteit en de rijpheid van de vrucht. Om te weten of de durian
rijp is, is het belangrijk om er eerst aan te ruiken.
Een sterke geur betekent
dat de vrucht al rijp is.