Hoe kies je een rijpe durian?

Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van een heerlijke, rijpe durian. Ga je de volgende keer op de pasar in Indonesië (of bij je in de buurt) op zoek naar dé Koning der Vruchten, lees dan zeker verder.

1. Het uiterlijk
Durians heb je in de kleuren groen, geel en bruin. De kleuren zeggen niet altijd iets over de kwaliteit van de vrucht. Een groene durian betekent niet automatisch dat de durian nog niet rijp is. En een schil die geel van kleur is, betekent niet altijd dat de vrucht al rijp is. Durians die in Indonesië groeien en een groene schil hebben, zijn meestal al rijp.

2. Het geluid
Of een durian rijp is, kun je achterhalen door op de vrucht te gaan kloppen. Een dof geluid
geeft aan dat de durian rijp en klaar is om gegeten te worden. Een hard geluid betekent dat de vrucht nog niet rijp is.

3. De steel
Een rijpe durian valt vanzelf van de boom. Een durian van goede kwaliteit is een durian die dus vanzelf van de boom valt en niet door mensenhanden is geplukt. Een durian die door mensenhanden geplukt is, kun je herkennen aan een fijne, mooie steel die nog aan de vrucht vastzit. Terwijl een ruwe, grove steel laat zien dat de vrucht vanzelf van de boom is gevallen.

4. Het seizoen
Het seizoen waarin de durian groeit, is van invloed op de kwaliteit van het vruchtvlees. Een vrucht die in het regenseizoen geoogst wordt, is meestal niet van goede kwaliteit. Het beste seizoen om de durian te verslinden is in het droge seizoen.

5. De geur
De geur zegt veel over de kwaliteit en de rijpheid van de vrucht. Om te weten of de durian rijp is, is het belangrijk om er eerst aan te ruiken. 
Een sterke geur betekent dat de vrucht al rijp is.

Populaire posts