De Balinese keuken
Bali kent vele
plekken waar je waar je lekkere verse vis kunt eten, typisch bereid op de met
kokos gestookte barbecues. Traditie is dat het eten doorgaans geserveerd wordt
op een bananenblad. Wil je de echte de lokale keuken proeven schuif dan eens
aan bij een Balinese familie. Kijkt niet verbaast op als u meerdere keren op de
dag nasi goreng (gebakken rijst) aangevuld met pittige vlees- en visgerechten
op het menu voorbij ziet komen. Gestoomde rijst
noemen de Balinezen 'nasi putih'. Gebakken rijst heet 'nasi goreng'. Vaak wordt
dit aangevuld met sajoer ( een nat groentegerecht), vis of vlees en eieren.
Vele soorten kroepoek, en sambal zullen niet ontbreken. Ook wordt er veel
gebruik gemaakt van sojaproducten.
Op Bali zijn er
drie soorten eetgelegenheden te vinden: de hotels, de toeristenrestaurants en
de lokale Balinese eetgelegenheden. Het eten in de hotels is vaak
internationaal georiënteerd. Vaak is het het geval dat er maaltijden uit de
Indonesische, Japanse, Thaise en Chinese keuken worden aangeboden maar je kan
ook kiezen uit de westerse keuken. In de toeristenrestaurants zijn de gerechten
vaak aangepast aan de wensen van de toerist Als je van heet houdt dan kun je
vragen of het gerecht pedis (pittig) wordt klaargemaakt.
Als je niet zoveel
geld wilt uitgeven kan je altijd terecht bij een van de straatstalletjes
(warungs) of eetzaaltjes (rumah makan). Dit zijn de plekken waar vaak de lokale
bevolking komt eten.
Ben je op Bali dan
moet je zeker de specialiteit van Bali eens proeven.
Omdat Bali als
een van de weinige Indonesische eilanden overwegend Hindoeïstisch is i.p.v.
Islamitisch, vind je in veel restaurants en warungs (eethuis) met gerechten
waar varkensvlees in verwerkt is. Eén van de bekendste varkensvlees gerechten
op Bali is Babi Guling ofwel geroosterd speenvarken.
Babi Guling is Balinees voor "geroosterd speenvarken met Balinese kruiden". Een jong speenvarken wordt gevuld met een mengsel van kemirinoten, citroengras, rawit pepers, Base Gede en Base Wangenan. Vervolgens wordt het aan een spit geroosterd.
“Restaurant Ibu Oka in Ubud” is een begrip op Bali dankzij hun voortreffelijke Babi Guling. Iedere dag tussen 11:00 en 14:30 kun je hier Babi Guling of Babi Guling Special eten. De "special" versie bevat vlees van het beste en tevens zachtste deel van het speenvarken dat aan het spit wordt geroosterd. Een heerlijk bordje Babi Guling met rijst kost ongeveer € 4,-. Eten doe je aan gemeenschappelijke tafel waar je gezellig naast locals of een aantal andere toeristen aan kunt schuiven. Lees ook wat anderen vonden van Babi Guling bij Ibu Oka op TripaAvisor.com.
Babi Guling is Balinees voor "geroosterd speenvarken met Balinese kruiden". Een jong speenvarken wordt gevuld met een mengsel van kemirinoten, citroengras, rawit pepers, Base Gede en Base Wangenan. Vervolgens wordt het aan een spit geroosterd.
“Restaurant Ibu Oka in Ubud” is een begrip op Bali dankzij hun voortreffelijke Babi Guling. Iedere dag tussen 11:00 en 14:30 kun je hier Babi Guling of Babi Guling Special eten. De "special" versie bevat vlees van het beste en tevens zachtste deel van het speenvarken dat aan het spit wordt geroosterd. Een heerlijk bordje Babi Guling met rijst kost ongeveer € 4,-. Eten doe je aan gemeenschappelijke tafel waar je gezellig naast locals of een aantal andere toeristen aan kunt schuiven. Lees ook wat anderen vonden van Babi Guling bij Ibu Oka op TripaAvisor.com.