Tahoe en tempeh zijn beide van soja gemaakt.....
Tahoe en
tempeh zijn beide van soja gemaakt. Beide komen uit Zuid-Oost Azië. Dat zijn
eigenlijk de enige overeenkomsten. Tahoe, of ook tofu genoemd, komt uit China
en Japan. Tempeh komt uit Indonesië. Tahoe wordt in water bewaard en is
een sponzige, witte substantie met een neutrale smaak. Tempeh is een droog,
crèmekleurig blok met een beetje smaak en een lichte bijt. De meeste mensen
vinden tempeh lekkerder dan tahoe.
Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen die tot een
koek zijn gesmeed. Tahoe en tempeh worden gebruikt als vleesvervanger. Tahoe is
echter niet gezonds bevorderend bij dagelijks gebruik. Er zit geen vitamine b12 in en een
teveel aan calcium. Vegetariërs die elke dag tahoe eten zijn sneller verkouden.
Tempeh is daarentegen gezonder dan tahoe. Het heeft meer vitaminen. Tahoe is op zich
niet slecht maar je moet het combineren met een ruime hoeveelheid groente.
Tempeh laat zich makkelijker op smaak brengen dan tahoe. Tahoe moet
urenlang in een marinade liggen. De marinade dringt niet direct door tot de
kern. Als je een tahoeblokje doorsnijdt nadat het in de ketjapmarinade heeft
gelegen zal je zien dat de binnenkant wit is. In dit geval betekent dat de binnenkant
smaakloos is. Wie tahoe lekker wilt maken kan in plaats van marineren de
tahoeblokjes in een marinade koken. Een kleine hoeveelheid water is hiervoor
genoeg. Als de tahoeblokjes net onder de waterspiegel liggen is het waterniveau
goed. Daarna doe je er wat groentebouillon, flink veel ketjap, knoflook en sambal er bij. Je
kookt het een kwartiertje op een laag vuurtje. Laat de tahoe lekker doorkoken
maar pas op dat ze niet helemaal uiteen valt. Daarna moet je ze uitlekken. Tahoe
wordt lekkerder als ze ietsjes gegratineerd zijn voor het bakken. Als de
buitenkant droog is, bak je ze in de pan. Je kunt ze ook 2 minuten frituren.
Tempeh heeft niet zoveel
werk nodig. Het is niet lekker om tempeh in een marinade te koken. Het kan na
een korte koude marinade in de pan. Het bakken van tempeh doe je met olie.
Tempeh is vers lekker en heeft een vollere smaak dan tahoe. In Indonesië is sambal goreng tempeh zeker een populair bijgerecht en het smaakt
prima bij de gado-gado Tempeh zou je prima als
vleesvervanger kunnen gebruiken. Een marinade voor tempeh kan je maken met
dezelfde kruiden als voor vlees. Je bakt ze in een pan waar je ook knoflook en ui in fruit. Je kunt peper en zout in de pan eraan toevoegen, dan krijgen de
tempeh-stukjes meer smaak. Zelfs zonder marinade is gefrituurde tempeh een
lekkere warme snack.
In Indonesië staan
veel stalletjes op straat waar je heerlijke gefrituurde plak tempeh kan kopen,
zonder enige smaaktoevoeging. De olie maakt het al lekker. Sambal goreng tempeh
betekent gebakken sambal tempeh. Naast een bijgerecht is dit ook als snack te
serveren. Je zet een schaaltje sambal goreng tempeh op tafel. Je doet een
theelepeltje in het schaaltje zodat iedereen het op zijn hand kan leggen en in
zijn mond kan stoppen. Wanneer de tempeh gebakken is kun je het een paar dagen
bewaren in de ijskast. Niet te lang in de ijskast laten staan want vers smaakt
het lekkerder.
Je hebt dan
ook nog Seitan.
Seitan is geen soja product, het wordt gemaakt van een mengsel van water en tarwemeel. Door deze massa steeds te spoelen blijft alleen de glutenmassa (tarwe eiwitten) achter.Deze massa wordt gekookt in water of bouillon. Seitan heeft een hartige smaakt en kan ook worden ingevroren.
Seitan is geen soja product, het wordt gemaakt van een mengsel van water en tarwemeel. Door deze massa steeds te spoelen blijft alleen de glutenmassa (tarwe eiwitten) achter.Deze massa wordt gekookt in water of bouillon. Seitan heeft een hartige smaakt en kan ook worden ingevroren.