Verschillende soorten rijst.
Er bestaan
enorm veel verschillende soorten rijst. Ik heb wat verschillen tussen
bepaalde rijstsoorten, voor je op een rijtje gezet!
Pandanrijst wordt ook wel jasmijnrijst genoemd en
het is een langkorrelige rijstsoort uit Thailand. De rijst staat bekend om zijn
nootachtige geur en smaak. Voor het maken van een groene (of rode, dat kan
natuurlijk ook) curry is pandanrijst perfect.
Basmatirijst is een langkorrelige rijstsoort
afkomstig uit India en Pakistan. Basmatirijst wordt veel gebruikt in de Indiase
keuken (lekker met een dahl!), maar de rijst zul je niet snel vinden in de
Chinese, Indonesische of Thaise keuken. Basmati is afgeleid van het woord
‘vasmati’ wat in het Sanskriet letterlijk geurig betekent.
Surinaamse rijst staat bekend om zijn extra lange
korrel. De rijst kookt mooi droog en is geschikt voor hartige gerechten en
Surinaamse specialiteiten zoals kip-masala.
Zilvervliesrijst is rijst waar het vliesje nog omheen zit
en wordt ook wel bruine rijst genoemd. Zilvervliesrijst is wat voller van smaak
dan witte rijst. Daarnaast bevat zilvervliesrijst veel vitaminen en mineralen.
Droge, natte en kleverige rijst
Na het koken
van rijst kan het op verschillende manieren uitpakken: droog, nat of kleverig.
Dat hangt van het type rijst af.
Droog: basmatirijst, pandanrijst en Surinaamse rijst zijn
droogkokende soorten met een lange, stevige korrel.
Nat: Japanse rijst, Italiaanse rijst en dessertrijst zijn
natkokende rijstsoorten met een korte en ronde of ovale korrel.
Kleverig: na het koken verliest deze rijst zijn
stevigheid. Hierdoor ontstaat een kleverige massa die je gemakkelijk met de
handen kunt eten. Deze rijst wordt veel gebruikt voor het maken van sushi.
Gewoon nog een weetje: in Nederland wordt vaak snelkookrijst
gebruikt, maar deze rijst is minder voedzaam dan witte rijst. Doordat de rijst is
voorgestoomd, om de kooktijd te verkorten, bevat snelkookrijst het vezelrijke
vliesje niet.