Weekrecept: Acer campur (atjar tjampoer)
Wat ik vaker
bij de nasi goreng eet of bij een ander lekker Indisch gerecht is atjar
tjampoer of atjat ketimoen (atjar van alleen komkommer). Eigenlijk moet ik
atjar tjampoer schrijven als acar campur volgens de moderne Indonesische
spelling. De atjar tjampoer die ik eet, komt echt niet van Conimex of van een
ander bekend merk maar die maak ik vrijwel altijd zelf. Dat is eigenlijk heel
gemakkelijk en op zich niet zo veel werk. Het is voornamelijk het vele snijwerk
van de groenten.
In principe
ga ik uit van een kilo schoongemaakte groenten waarbij ik altijd witte kool of
spitskool gebruik en dan tenminste 3 van de volgende soorten: snij- of
sperziebonen, wortel, paprika, bloemkool, taugé, komkommer.
Ingrediënten:
200 gr.
snijboontjes
500 gr.
witte kool
300 gr.
taugé
200 gr.
worteltjes
1/2 rode
paprika
1/2
komkommer
een paar
bloemkoolroosjes
2 zeer
fijngesneden uien
knoflook
naar smaak
sambal oelek
naar smaak (of lekkerder is een verse lombok)
1
afgestreken dessertlepel laos
1
afgestreken dessertlepel djahe
2
afgestreken dessertlepels koenjit
4 geraspte
kemirienoten
3 eetlepels
bruine rietsuiker of een stukje gula djawa
azijn (in
totaal heb ik er 1,2 liter vocht bij gedaan en dat was half azijn half water)
Bereiding:
Maak de
groenten schoon en snijd ze klein.
Houd groente
die korter moet koken zoals bijv. bloemkool, komkommer en taugé apart van de
groente die langer moet zoals bijv. de kool en de boontjes.
Fruit de ui
en de uitgeperste knoflook in wat olie. Voeg dan de sambal oelek, laos, djahe,
koenjit en de kemirienoten toe. Eventjes laten mee bakken. Dan het vuur uit en
even apart houden.
Kook de
groente niet al te gaar in half azijn, half water. Ze moeten goed onderstaan.
Voeg de kort kokende groente iets later toe want het is het lekkerst als alle
groente iets knapperig zijn.
Proef even
of het zuur genoeg is (evt. wat water of azijn erbij doen) en daarna of het
zoet-zuur genoeg is (evt. iets suiker toevoegen).
Roer het
goed door en laten nog even kort koken.
In schone
potjes scheppen en laten afkoelen.
Voor gebruik
zeker een dag laten intrekken dan is deze atjar het lekkerste.