Cassave.......heerlijk.

De cassave is een groentesoort die vergelijkbaar is met een aardappel. Je kunt namelijk van beide groentesoorten dezelfde gerechten maken. En toch is er een verschil tussen een aardappel en de Cassave. De cassave is namelijk voller van smaak en voedzamer dan een aardappel. De cassave is verkrijgbaar in 2 smaken : zoet en bitter. 

Het uiterlijk van de cassave is : het is een wortelknol, bruin van kleur en ongeveer 8 cm dik en 90 cm lang. 
De structuur van de Cassave is erg stevig en als je de schil verwijderd zie je, dat de cassave wit van kleur is.

Deze wortelknol groeit voornamelijk op savanne aan een heester. In tropische landen wordt de cassave erg vaak gebruikt in een gerecht omdat het een erg voedzaam product is.
In cassave zit namelijk erg veel zetmeel.  De cassave bevat van nature giftig blauwzuur. Het is daarom erg belangrijk dat je de cassave goed kookt, bakt, frituurt enz. zodat dit gif onschadelijk wordt gemaakt. Eet dus nooit een rauwe Cassave. Dit is ook de reden waarom men na het oogsten van de Cassave de knolwortel met water uitspoelt en vervolgens de cassave goed laat drogen. Na het drogen van de cassave blijft er een koek over die men vervolgens verpulverd om goed te kunnen verwerken in verschillende gerechten zoals : pap, koek, chips, soep, wok gerechten (heerlijk met gember en knoflook), patat enz.

Als je de cassave gaat bereiden verwijder je eerst de bruine schil en snij hem daarna in kleine blokjes, reepjes of schijfjes. De bereidingstijd van de cassave is :

Koken             : 20 minuten
Smoren           : 15 minuten
Bakken           : 12 minuten
Wokken          : 12 minuten

Net als bij de aardappel kun je ook van de Cassave overheerlijke chips maken. Je hebt dan nodig :

- 2 verse cassave
- zout
- als je knoflook  lekker vindt voeg dan ook een klein beetje knoflookpoeder toe
- olie om te frituren

Bereiding om lekkere Cassave chips te maken:

Schil de cassave, spoel ze goed schoon met water en dep ze droog met keukenpapier
Snij met de dunschiller of het mes mooie dunne plakjes van de cassave. Hoe dunner de plakjes hoe lekkerder de chips. Verhit de olie in een diepe pan of wok en bak de plakjes cassave in de hete olie. Let goed op want de cassave is zo klaar. Als het buitenste randje mooi bruin is haal je de plakjes cassave met een schuimspaan uit de olie.

Leg deze plakjes cassave in een vergiet met keukenpapier.
Strooi vervolgens wat zout en eventueel wat knoflook poeder over de gebakken schijfjes.
Schud de chips even door elkaar zodat het zout zich kan mengen met de cassave plakjes.
Laat de chips goed afkoelen.

Deze zelf gemaakte chips van cassave kun je na het afkoelen best lang bewaren mits deze en een goed afgesloten doos of plastic zakjes wordt bewaard.

Cassave chips en kroepoek kan je ook kant en klaar kopen in de.



Populaire posts