Weekrecept: Sayur ulih (oelih)
500 gr. sperzieboontjes
2
kemerinoten
200 gr.
taugé
1/2 theel.
kentjoer (kencur) Wordt verkocht als poeder of als wortelstok. (fam. van de
gember)
blokje
santen
2
salamblaadjes
2 uien
zout
2 flinke
eetl. kleine garnaaltjes
1 teentje
knoflook
sap van 1/2
citroen
1 1/2 theel.
sambal trassi
1/2 lt.
water.
Bereiding:
Was de
boontjes en snijd ze doormidden. Verwijder zoveel mogelijk de groene vliesjes
en bruine staartjes van de taugé, spoel ze af en laat ze goed uitlekken. Pel de
uien en de knoflook en snipper ze fijn. Pof de kemirinoten in een droge
koekenpan. Kook de bonen halfgaar. Maak van het blokje santen met 1/2 liter
water dikke santen (dikke kokossaus). Wrijf de knoflook, sambal, kemirinoten en
de kentjoer fijn in de vijzel.
Fruit dit
kruidenmengsel in een beetje olie.
Voeg de
santen met het gefruite kruidenmengsel toe aan de boontjes en laat dit zachtjes
koken. Doe er ook de taugé en de salamblaadjes bij en laat dit alles nog even
zachtjes doorkoken. (Zonder deksel op de pan i .v.m. schiften). Bak ondertussen
de uien goudbruin en roer ze voor het opdienen door de sajoer doe nu ook de
kleine garnaaltjes erbij.
Maak het
gerecht af met het citroensap en zout naar smaak.