Weekrecept: Sayur ulih (oelih)

Ingrediënten:

500 gr. sperzieboontjes
2 kemerinoten
200 gr. taugé
1/2 theel. kentjoer (kencur) Wordt verkocht als poeder of als wortelstok. (fam. van de gember)
blokje santen
2 salamblaadjes
2 uien
zout
2 flinke eetl. kleine garnaaltjes
1 teentje knoflook
sap van 1/2 citroen
1 1/2 theel. sambal trassi
1/2 lt. water.

Bereiding:

Was de boontjes en snijd ze doormidden. Verwijder zoveel mogelijk de groene vliesjes en bruine staartjes van de taugé, spoel ze af en laat ze goed uitlekken. Pel de uien en de knoflook en snipper ze fijn. Pof de kemirinoten in een droge koekenpan. Kook de bonen halfgaar. Maak van het blokje santen met 1/2 liter water dikke santen (dikke kokossaus). Wrijf de knoflook, sambal, kemirinoten en de kentjoer fijn in de vijzel.
Fruit dit kruidenmengsel in een beetje olie.

Voeg de santen met het gefruite kruidenmengsel toe aan de boontjes en laat dit zachtjes koken. Doe er ook de taugé en de salamblaadjes bij en laat dit alles nog even zachtjes doorkoken. (Zonder deksel op de pan i .v.m. schiften). Bak ondertussen de uien goudbruin en roer ze voor het opdienen door de sajoer doe nu ook de kleine garnaaltjes erbij.

Maak het gerecht af met het citroensap en zout naar smaak.

Populaire posts