vrijdag 6 april 2018

Echt wel handige kooktips…


We zijn nooit te oud om te leren. En ook al heb je al heel wat jaren ervaring in de keuken, er zijn altijd een paar handig ,wellicht, onbekende tips die je tijdens het koken kunt toepassen.

Je rijst mooi gaar en droog koken;
Vindt je het moeilijk om rijst goed af te wegen gebruik dan deze maatstaaf: 2 handjes vol rijst per persoon.

Doe na het afgieten de rijst terug in de pan en af met een schone theedoek. Doe de deksel er op en laat 15 minuten staan. Het doek absorbeert het vocht waardoor er een droge korrel ontstaat.

Te pittig;
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.

Soep te zoutig;
Soep met te veel zout c.q. die te zout is, wordt weer bruikbaar als je er een paar geschilde aardappelen in laat koken en deze voor het serveren verwijdert.

Klassiekertje: Een houten lepel op je pan zorgt ervoor, dat hij niet overkookt

Knoflooktip;
Wanneer je na het eten van knoflook een stukje pure chocolade eet en vervolgens je tanden poetst, is de geur verdwenen.
Druk, om het velletje makkelijk van de knoflook af te pellen, even met een mes op het teentje.

Knoflook kun je ook makkelijk bewaren in de diepvries zodat je altijd verse knoflook in huis hebt. Verwijder het velletje van de knoflook en doe ze in een goed afgesloten zakje of bakje in de vriezer

Wat kun je allemaal met een citroen in de keuken?
Heb je citroensap nodig voor een gerecht? Leg de citroenen even in een bakje met heet water. Als ze warm zijn geven ze namelijk meer sap af.

Gebruik citroensap ook om het verkleuren van fruit en uien tegen te gaan. Besprenkel bijvoorbeeld avocado, appel of banaan er mee.

Een halve citroen is ideaal om een BBQ rooster mee schoon te maken. Wrijf het rooster na gebruik in met citroen en laat even inweken en wrijf daarna schoon.

Zet een bakje met citroensap op het aanrecht om vieze luchtjes tegen te gaan.

Eieren langer bewaren;
Je kan de eieren langer bewaren als je ze regelmatig omkeert? Draai bijvoorbeeld iedere week je eieren in het doosje om. Op deze manier blijft de dooier mooi in het midden en blijven ze langer vers.

Verse gember;
Wist je dat je verse gember heel goed in kunt vriezen? Rasp de bevroren gember over je gerecht en de rest leg je weer terug in de vriezer. Zo heb je weken plezier van je verse gemberwortel.

Blender schoonmaken;
Een blender schoonmaken is heel simpel. Stop een drupje afwasmiddel en een liter water in de blender. Zet hem voor ongeveer 20 seconden aan. Spoel de blender af en laat de onderdelen drogen aan de lucht.

Lees eerst het hele recept VOORDAT je gaat koken;
Deze tip valt in de categorie ‘logisch’. Maar toch gebeurt dit in de praktijk vrij weinig door een te veel aan zelfvertrouwen. Het is belangrijk om het hele recept goed door te lezen. Zo voorkom je namelijk een tripje naar de supermarkt terwijl je midden in je kooksessie zit. Wel zo handig.

En als laatste….de best tip!
Proef je gerecht terwijl je aan het koken bent.
Kook je een gerecht waar je kruiden en smaken aan toe voegt? Proef dan even tussendoor.
Dan kun je niet op het einde teleurgesteld raken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties: