Echt wel handige kooktips…
We zijn
nooit te oud om te leren. En ook al heb je al heel wat jaren ervaring in de
keuken, er zijn altijd een paar handig ,wellicht, onbekende tips die je tijdens
het koken kunt toepassen.
Je rijst mooi gaar en droog koken;
Vindt je het moeilijk om rijst goed af te
wegen gebruik dan deze maatstaaf: 2 handjes vol rijst per persoon.
Doe na het
afgieten de rijst terug in de pan en af met een schone theedoek. Doe de deksel
er op en laat 15 minuten staan. Het doek absorbeert het vocht waardoor er een
droge korrel ontstaat.
Te pittig;
Als je per
ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een
scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een
scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht
wat te pittig hebt gekruid.
Soep te zoutig;
Soep met te
veel zout c.q. die te zout is, wordt weer bruikbaar als je er een paar
geschilde aardappelen in laat koken en deze voor het serveren verwijdert.
Knoflooktip;
Wanneer je
na het eten van knoflook een stukje pure chocolade eet en vervolgens je tanden
poetst, is de geur verdwenen.
Druk, om het
velletje makkelijk van de knoflook af te pellen, even met een mes op het
teentje.
Knoflook kun
je ook makkelijk bewaren in de diepvries zodat je altijd verse knoflook in huis
hebt. Verwijder het velletje van de
knoflook en doe ze in een goed afgesloten zakje of bakje in de vriezer
Wat kun je allemaal met een citroen in
de keuken?
Heb je
citroensap nodig voor een gerecht? Leg de citroenen even in een bakje met heet
water. Als ze warm zijn geven ze namelijk meer sap af.
Gebruik
citroensap ook om het verkleuren van fruit en uien tegen te gaan. Besprenkel
bijvoorbeeld avocado, appel of banaan er mee.
Een halve
citroen is ideaal om een BBQ rooster mee schoon te maken. Wrijf het rooster na
gebruik in met citroen en laat even inweken en wrijf daarna schoon.
Eieren langer bewaren;
Je kan de eieren
langer bewaren als je ze regelmatig omkeert? Draai bijvoorbeeld iedere week je
eieren in het doosje om. Op deze manier blijft de dooier mooi in het midden en
blijven ze langer vers.
Verse gember;
Wist je dat
je verse gember heel goed in kunt vriezen? Rasp de bevroren gember over je
gerecht en de rest leg je weer terug in de vriezer. Zo heb je weken plezier van
je verse gemberwortel.
Blender schoonmaken;
Een blender
schoonmaken is heel simpel. Stop een drupje afwasmiddel en een liter water in
de blender. Zet hem voor ongeveer 20 seconden aan. Spoel de blender af en laat
de onderdelen drogen aan de lucht.
Lees eerst het hele recept VOORDAT je
gaat koken;
Deze tip
valt in de categorie ‘logisch’. Maar toch gebeurt dit in
de praktijk vrij weinig door een te veel aan zelfvertrouwen. Het is belangrijk
om het hele recept goed door te lezen. Zo voorkom je namelijk een tripje naar
de supermarkt terwijl je midden in je kooksessie zit. Wel zo handig.
En als laatste….de best tip!
Proef je
gerecht terwijl je aan het koken bent.
Kook je een
gerecht waar je kruiden en smaken aan toe voegt? Proef dan even tussendoor.
Dan kun je
niet op het einde teleurgesteld raken.