zondag 27 mei 2018

Verkoelende drankjes in/uit Indonesië


In een tropisch land als Indonesië is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Aangeraden wordt om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken om uitdroging te voorkomen. Wil je liever een drankje mét smaak. Ook dan ben je in het Indonesië aan het juiste adres. Hier vijf ijskoude drankjes voor je op een rij gezet die je in de meeste eethuisjes en/of restaurants wel op de menukaart zult tegenkomen.

1.Es teler
Es teler is een cocktail met geschaafd ijs. De belangrijkste ingrediënten in dit verkoelende drankje zijn kokosmelk, advocado, nangka (jackfruit) en kokosvlees. De zoete smaak komt van de gecondenseerde zoete melk.

Een ander bekend drankje met geschaafd ijs is es campur. In es campur zit onder meer rozenstroop, verschillende soorten fruit, agar-agar (pudding van zeewier) en soms ook stukjes wit brood.

2. Jus alpokat
Jus alpokat of advocado juice is een populair drankje in Indonesië en het hele jaar door verkrijgbaar. Het is niet alleen lekker, maar ook supergezond. De advocadovrucht zit namelijk boordevol vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium en magnesium en vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineralengehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten.

De belangrijkste ingrediënten van deze juice zijn natuurlijk advocado’s, suiker en water. Heel eenvoudig ook zelf te maken met een blender.

Andere juices die het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn onder meer jus melon (honingmeloen) en jus jeruk (orange juice). En afhankelijk van het seizoen jus mangga (manggo) en jus sirsak (zuurzak). Als je een durian-liefhebber bent, probeer dan ook eens de jus durian! Of het verkoelend werkt, is dan nog maar de vraag.

 3. Es kelapa muda bulat
Es kelapa muda bulat is kokoswater dat in de kern van jonge groene kokosnoten zit. Dit kokoswater – met of zonder toegevoegde suiker - wordt in de kokosnoot zelf geserveerd met een rietje en een lepel om het kokosvlees van de bast te schrapen. Een verfrissend drankje en een gezonde dorstlesser. Ook verkrijgbaar in eethuisjes en eetkraampjes aan de kant van de weg.

 4. Es dawet/es cendol
Es dawet of es cendol is een bekend drankje. Niet alleen in Indonesië, maar ook in Nederland. Op de vele pasar malams in Nederland is deze populaire drank niet meer weg te denken.

In Indonesië komt de es dawet nog beter tot zijn recht. De lekkere mix van kokosmelk, Javaanse suiker en de groene meeldruppels mét of zonder nangka doen je verlangen naar meer.

5. Es teh manis
Es teh manis of zoete ijsthee. In Indonesië wordt voor es teh manis meestal jasmijnthee gebruikt. Heel eenvoudig, maar een prima dorstlesser. Vooral als je kort daarvoor je tong hebt 'verbrand' aan een van de vele hete gerechten die Indonesië kent. Drink dan es teh manis om de brand te blussen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties: