donderdag 18 oktober 2018

Recept: Knapperige kippenvelletjes


Reepjes gefrituurde of gegrilde kippenhuid zijn zo super lekker. Wie kent dat niet dat als er thuis kip gegeten wordt, dat dan de strijd losbarst om de velletjes. Bijna allemaal, zijn ze er gek op. Maar nu maak je gewoon een portie zelf. Loop de poelier binnen en vraag om een zakje kippenhuid. Bijna zeker dat ze het verkopen want deze lekkernij wordt steeds meer gegeten.

Ingrediënten:

kippenvelletjes
grof zout uit een molentje
mespuntje cayennepeper
olijfolie, voor het invetten

Bereiding:

- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een rooster, dat op een braadslee past, in met olijfolie. Leg de kippenvelletjes naast elkaar op het rooster en zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen. Strooi het zout en cayennepeper over de velletjes.
- Zet het rooster op de braadslee (die fungeert als opvangbak voor het vet) en schuif het geheel in het midden van de oven en rooster de kippenvelletjes in 30 minuten bros en goudkleurig. Let op dat ze niet aanbranden.
- Haal uit de oven. Haal de velletjes voorzichtig van het rooster (met een spatel) en laat afkoelen. Breek ze in kleine stukken en serveer. 

Leuke tip voor echte krokante chips:

Verwarm je oven voor op 180 gr.. Leg op een bakplaat een stuk bakpapier en leg hier het kippenvel zo plat mogelijk op.

Bestrooi de velletjes rijkelijk met de specerijen (zout, peper, knoflookpoeder etc.) en dek af met een stuk bakpapier. Pak vervolgens iets relatiefs zwaars zoals een ovenschaal en leg dit op je bakplaat. Dit voorkomt dat de huid gaat krullen en dan krijg je mooie platte chipjes. Zet de plaat in de oven en zet hem voor 20 minuten in de oven. Kijk dan of ze mooi goudbruin en knapperig zijn geworden. Door het verschil in vetgehalte kan het voorkomen dat ze nog niet klaar zijn, zet ze dan nog terug voor 5-10 minuten.

Wanneer je tevreden bent haal je de bakplaat uit de oven en laat je de huid op keukenpapier uitlekken. Ze zullen nu écht knapperig worden. Maak je dus geen zorgen als ze in de oven er nog niet helemaal perfect uit zien.

Trouwens; de velletjes kan je ook heerlijk frituren in zonnebloemolie. Gaat prima.

Smulse…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties: