Recept: Lekker biefstukje uit Java.
Ingrediënten:
3 c.q. 4 biefstukjes
2 sjalotjes
2 eetl boter
Boemboe (bumbu):
5 teentjes
knoflook
1/2 theel
peper
1/4 theel
nootmuskaat
1 eetl kecap
manis
Ingrediënten saus:
1/2 ui, grof
gesneden
2 eetl bakboter
200 ml water
1 eetl azijn
1 theel
palmsuiker (gula djawa)
1/2 theel
zout
2 eetl kecap
manis
1 theel
maizena op gelost in 1 eetl water
Bereiding:
Als het dikke lappen biefstuk zijn, dan de biefstuk in dunnere lapjes snijden. Snijd de sjalotjes fijn. Maal de ingrediënten voor de
bumbu fijn tot een mooie en gladde pasta. Meng dit samen met de sjalotjes door
het vlees en laat dit ongeveer een uurtje intrekken. Verhit in een pan de boter
en bak het vlees bruin en gaar. Giet de eerder gemaakte saus over de biefstuk en serveer.
Bereiding saus:
Verhit in
een pan de boter en bak de ui glazig. Voeg dan het water, de azijn, de
palmsuiker, het zout en de kecap toe en laat dit zachtjes koken. Dan de
opgeloste maïzena toevoegen en zachtjes laten koken totdat de saus gebonden is.
Blijven roeren zodat de saus zeker niet aanbrand.