Pittig eten is gezond
Indonesiërs
houden over het algemeen van pittig eten. Hoe pittiger, hoe lekkerder. Bamisoep
zonder rawit, of nasi goreng zonder een thee- of eetlepel super hete sambal, is
als een stuk vlees zonder zout. Pittig eten brengt ook gezondheidsvoordelen met
zich mee. Je zou er zelfs langer van leven. Dat vinden liefhebbers van pittig
eten vast heel fijn om te horen.
De hete
sensatie in pittige gerechten komt van de stof capsaïcine. Uit onderzoek blijkt
dat deze stof je metabolisme stimuleert waardoor je tot acht procent meer
calorieën verbrandt. Ook is het zo dat wanneer mensen aan pittige gerechten
beginnen, ze meestal kleinere porties opscheppen en dus minder calorieën
opnemen. Uit Canadees onderzoek blijkt dat mensen die een voorgerecht eten met
een hete saus, 200 calorieën minder binnenkrijgen dan diegenen die de hete saus
laten staan.
Pittig eten
kan de hartfunctie verbeteren. De stof capsaïcine, die zorgt voor een hete
sensatie op de tong, kan het slechte cholesterol verlagen. Onderzoekers zijn
erachter gekomen dat de stof de ophoping van cholesterol helpt verminderen
waardoor het bloed beter door de bloedvaten kan stromen.
Er is bewijs
dat pittig voedsel kankerbestrijdende eigenschappen bevat. Volgens American
Cancer Society, kan de stof capsaïcine de groei van prostaatkankercellen
vertragen. Uit een afzonderlijke studie blijkt dat kunyit (kurkuma/geelwortel),
een gematigd scherp kruid, ook kankerpreventief kan werken door de stof
curcumin.
Uit
onderzoek blijkt dat capsaïcine zorgt voor een verhoging van stikstofmonoxide
in het bloed wat de bloeddruk kan verlagen en beschermt tegen ontstekingen. In
vergelijking tot andere pepers kan cayennepeper de bloeddruk het snelst omlaag
brengen.