Pittig eten is gezond


Indonesiërs houden over het algemeen van pittig eten. Hoe pittiger, hoe lekkerder. Bamisoep zonder rawit, of nasi goreng zonder een thee- of eetlepel super hete sambal, is als een stuk vlees zonder zout. Pittig eten brengt ook gezondheidsvoordelen met zich mee. Je zou er zelfs langer van leven. Dat vinden liefhebbers van pittig eten vast heel fijn om te horen.

De hete sensatie in pittige gerechten komt van de stof capsaïcine. Uit onderzoek blijkt dat deze stof je metabolisme stimuleert waardoor je tot acht procent meer calorieën verbrandt. Ook is het zo dat wanneer mensen aan pittige gerechten beginnen, ze meestal kleinere porties opscheppen en dus minder calorieën opnemen. Uit Canadees onderzoek blijkt dat mensen die een voorgerecht eten met een hete saus, 200 calorieën minder binnenkrijgen dan diegenen die de hete saus laten staan.
    
Pittig eten kan de hartfunctie verbeteren. De stof capsaïcine, die zorgt voor een hete sensatie op de tong, kan het slechte cholesterol verlagen. Onderzoekers zijn erachter gekomen dat de stof de ophoping van cholesterol helpt verminderen waardoor het bloed beter door de bloedvaten kan stromen.

Er is bewijs dat pittig voedsel kankerbestrijdende eigenschappen bevat. Volgens American Cancer Society, kan de stof capsaïcine de groei van prostaatkankercellen vertragen. Uit een afzonderlijke studie blijkt dat kunyit (kurkuma/geelwortel), een gematigd scherp kruid, ook kankerpreventief kan werken door de stof curcumin.

Uit onderzoek blijkt dat capsaïcine zorgt voor een verhoging van stikstofmonoxide in het bloed wat de bloeddruk kan verlagen en beschermt tegen ontstekingen. In vergelijking tot andere pepers kan cayennepeper de bloeddruk het snelst omlaag brengen.

Populaire posts