De borrelnootjes werden eigenlijk vanuit Indonesië geïntroduceerd (katjang shanghai) ……lees dit succesverhaal.


Met je blik op de tv jaag je er op een avondje zo een zak doorheen. Borrelnootjes.
Officiële cijfers: per week rollen er 250.000 kilo borrelnoten van de lopende band in de Duyvis-fabriek in Zaandam. Dat is omgerekend 13 miljoen kilo borrelnootjes per jaar, die worden geëxporteerd naar heel Europa, Australië en Nieuw-Zeeland. Toch zijn de borrelnootjes nergens zo populair als in Nederland.

Maar waar komen de borrelnoten nou oorspronkelijk vandaan?
In Indonesië zijn ze een bekende snack. De eerste Hollandse borrelnoten komen uit de keuken van de familie Go. Meneer Frans Go (van Go-Tan) begint in 1954 een familiebedrijf in Indonesische specialiteiten, zoals gado gado en kroepoek. Zijn zussen probeerden ook de katjang shanghai te maken die ze uit Indonesië kenden. De twee dames werkten ook bij een farmaceutisch bedrijf, waar ze een machine zagen die pillen bedekte met een laagje. Handig voor de nootjes, dachten ze, en ze haalden Frans Go over om een paar drageermachines te kopen. Dat deed hij en daarmee was hun bedrijf vanaf 1960 de eerste officiële producent van borrelnootjes. Delicatessenzaken bleken wel zeer geïnteresseerd te zijn in dit nieuwe zoutje, de hele familie hielp thuis aan de keukentafel mee om de nootjes te voorzien van hun omhulsel. Toen ook nog de Bijenkorf interesse toonde, werd er uitgeweken naar de garage achter het huis en ontstond een bedrijf: Go & Zoon. De eerste nootjes noemde ze eerst ‘crack-nootjes’ omdat, volgens de zussen, de nootjes zo lekker knapperig in je mond kraakten. Later verkocht het bedrijf Go-Tan het patent voor de nootjes aan Calvé, die het later weer verkochten aan Duyvis, het bedrijf waar de nootjes nu nog worden geproduceerd.

Borrelnoten worden gemaakt van doodgewone pinda’s. Om mooie ronde borrelnoten te kunnen maken, worden de kleine, ronde nootjes uitgezocht. Doorgaans komen de pinda’s uit Brazilië. In een soort enorme betonmolen worden ze bedekt met bloem, maïzena en kruiden, bij elkaar gehouden door wat olie of water. Daarna worden ze gefrituurd of in een heteluchtoven afgebakken. Die goeie ouwe borrelnoot… Is het niet eens tijd voor vernieuwing? Volgens Duyvis niet. “We hebben wel een ongezouten range geïntroduceerd, Duyvis Unsalted,” zegt woordvoerder Karlijn, “maar de borrelnootjes worden zo gewaardeerd door consumenten, dat we ze authentiek houden!” Nou ja, er zijn natuurlijk Tijgernootjes, ook van Duyvis, met creatieve smaken als bacon-kaas en paprika-fiësta.

Wat niet veel mensen weten: vissers die karpers willen vangen, lokken ze naar hun viswatertje door er borrelnoten in te strooien. Zetmeel, eiwit en lekker een beetje zout, de vissen kunnen ze volgens de kenners niet weerstaan.

Maar eh…..dacht jij dat de pinda een noot was?
Een pinda is geen noot. Net als kikkererwten en sperziebonen vallen pinda’s onder de peulvruchten. Nog specifieker: het is een zaad. Ja, ook die knapperige pinda was eerst zacht en vochtig. Hij groeit in de grond als beginnetje van de pindaplant. Vandaar de verwarrende bijnaam ‘grondnoot’ of ‘aardnoot’.

Het verschil is dat noten juist in harde omhulsels zitten. Om de pinda stevig en knapperig te maken, moet het vochtgehalte van 20-50% teruggebracht worden tot 10%. Daarom worden de pindaplanten met de wortels omhoog te drogen gelegd. Je eet dus eigenlijk uitgedroogde boontjes die vaak nog geroosterd of gefrituurd worden.
Pinda’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. En nog altijd komen er veel pinda’s uit dit deel van wereld. Maar de Spanjaarden hebben de plant meegenomen en verspreid over de wereld. Indonesië was één van de eerste landen waar de Spanjaarden de pinda naartoe brachten om er te laten groeien. Een warm klimaat is namelijk cruciaal.
De pinda werd vrij snel opgenomen in de Indonesische keuken. Pindasaus en gerechten als gadogado zijn voorbeelden van die invloed. En dus ook ‘onze’ borrelnoot. En deze komt dus oorspronkelijk uit de Indonesische keuken.

En hoe gaat het nu met de firma GO-TAN ?
Omzet: 13 miljoen euro
Aantal medewerkers: 60
Aantal vestigingen: 1


Populaire posts