Recept: Rendang Telor; Rendang van hard gekookte eieren in een behoorlijke pittige kokossaus.
Dit gerecht van eieren is een Indonesisch bijgerecht. Lekker voor bij de nasi putih (witte rijst) en groenten.
Ingrediënten:
10 eieren
2 uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
3 grote lomboks
3 kleine rawits
1 thl laospoeder
1 thl koenjit
1 thl djahé of 2 stukjes verse gember
2 uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
3 grote lomboks
3 kleine rawits
1 thl laospoeder
1 thl koenjit
1 thl djahé of 2 stukjes verse gember
2 thl gula djawa of gewone rietsuiker
2 eetlepels zonnebloemolie
500 ml water
100 g santen (flink blokje)
1 spriet sereh
2 eetlepels zonnebloemolie
500 ml water
100 g santen (flink blokje)
1 spriet sereh
Bereiding:
Zet de
eieren op met water en kook ze in ca. 9 minuten hard. Spoel ze koud af en pel
ze. Prik de
eieren rondom met een vork in zodat de saus er goed in kan trekken. Trouwens,
je kan de eieren ook halveren maar uiteraard wel opletten dat de dooiers er
niet uitvallen
Maal de ui
en de knoflook in een tjobek/vijzel (of met de staafmixer)met lombok, rawits,
laos,
koenjit en djahé. Snij
bovenkant en kontje van de sereh, kneus door er een paar keer op de slaan en
doe de sereh los bij de saus.
Verhit de
olie in een pan en bak de kruiden glazig. Voeg het water en santen toe evenals de gula djawa en breng
aan de kook. Leg de eieren in de saus en laat alles op matig vuurtje 20 minuten
heel zachtjes pruttelen tot de saus mooi dik wordt.
Lekkerste is om deze eieren een dag van tevoren
te maken. Daarna voorzichtig opwarmen zodat de dooiers er niet uitvallen.
Doe er eventueel een beetje water bij