Apenhaar, apehaar of abon


Abon of ‘apenhaar’ is reeds gegaard draadjesvlees van rund, varken of kip dat in kruiden
wordt gemarineerd en dan in olie wordt gebakken, totdat al het water eruit is verdampt. Daarna wordt het extra uit elkaar gepluisd en ontstaat een droge, vezelige substantie die heerlijk is als bijgerecht op rijst of gewoon als snack. Het is hier bekend uit Indonesië, maar China en div. andere Aziatische landen kennen ook dit soort gekruid gedroogd gepluisd vlees.

Hoe eet je het? Simpel hoor…..Een plukje van het ‘apenhaar’ eten als smaakmaker  op je witte rijst of  op een wit sneetje broodje besmeerd met  roomboter maar, gewoon lekker pikken uit het bakje is ook zo verrukkelijk. De zoetige, kruidige draadjes zijn onweerstaanbaar lekker. Sommige varianten zijn licht van kleur en extreem fijn; ze smelten op de tong.  Yammie..

Van 5 kilo vlees hou je ongeveer 1 kilo abon over. Dat betekent dat goede abon best prijzig kan zijn. Het beste apenhaar is niet makkelijk te vinden in Nederland. O.a op de Tong Tong Fair is erg goede abon te koop. Sommige toko’s verkopen het “onder de toonbank” daar het in Nederland niet verkocht mag worden (zo wordt beweerd ivm gekke koeienziekten)

De meest gangbare varianten zijn: abon sapi (rund), abon babi (varken) en abon ayam (kip). Abon Is luchtdicht nog maanden buiten de koelkast te bewaren.

Trouwens, wist je dat abon vroeger in Azië ook werd gebruikt als een soort krachtvoer voor ondervoede of kieskeurige kindjes……….



Populaire posts