Lalab (groentegerecht)
In Indonesië eet
men veel half rauwe groenten. Groenten die even in kokend water zijn
ondergedompeld of die men bovenop de rijst enkele minuten heeft laten
meestomen. Ze worden lalab genoemd.
Voor lalab worden
tientallen groenten gebruikt: kool, komkommer, sla, div. bladgroenten maar ook
groenten die in het wild groeien, langs de bosrand of aan de rivierkant.
Van dit soort
onkruid wordt meestal de poetjoek, de jonge uitlopers, gegeten.
Deze lalab is het
eenvoudigste gerecht van de Indische keuken. Men neemt een paar blaadjes tussen
de vingers, haalt ze door een likje sambal en eet ze met droge rijst.
Lalab van komkommer (lelab ketimun)
Ingrediënten:
1 komkommer
sambal oelek of
sambal trassi
Bereiding en hoe te
eten.....:
Schil een
komkommer, snijd haar in de lengte doormidden en verwijder het zaad. Snijd
iedere helft nogmaals doormidden en verdeel daarna de lange repen in
de breedte in stukken van ca 4 á 6 cm. Het lekkerste is deze lalab van zeer
jonge komkommers, die nog geen zaadjes hebben geschoten. Stapel de stukken
komkommer op een schaaltje en serveer er apart de sambal bij. De lekkerste
combinatie is die met sambal oelek of sambal terasi.
Men legt een
lepeltje sambal op de rand van het bord en haal daar het uiteinde van de
komkommer doorheen; bijt dat stukje af en haal het restant opnieuw door de
sambal.
Lalab van sla (lalab slada)
Het binnenste
van een slakropje
Sambal.....maakt niet uit welke.
Sambal.....maakt niet uit welke.
Pluk het hart van
de sla niet helemaal uit, maar snijd het in de lengte in vieren. Serveer de
stukje met sambal. Ook kunnen grotere slabladeren gescheurd worden en op
dezelfde manier gegeten worden.
Lalab van Spinazie ( Lalab bajem)
Een handvol
jonge spinaziebladeren
Sambal,
onverschillige welke...
Was de spinazie;
laat ze uitlekken. Leg ze, gewikkeld in plastic folie even boven kokend water
of boven de stomende rijst. Haal ze uit de folie en serveer ze met sambal.
Lalab van Kool (lalab koebis)
4 á 6
koolbladeren uit het hart van de kool
Sambal manis of
sambal badjak
Overgiet de
koolbladeren met kokend water en laat ze daarin afgedekt een poosje staan,
zodat de bladeren slap worden.
Laat ze uitlekken
en besmeer ze "dun" met heerlijke sambal manis of badjak.
Lalab van Tomaat
2 grote tomaten
1 theel. sambal
terasi
1 eetl. ketjap
manis
sap van een
teentje knoflook
sap van een 1/2
citroen of limoen
1 theel. slaolie
Dompel de tomaten
een minuut in kokend water. Trek er de schil van af en snijd de tomaat in dikke
plakken. Vermeng de sambal met de ketjap, knoflooksap, citroensap en enkele
druppeltjes olie.
Giet dit sausje
over de grote plakken tomaat.
Tip: Kort
voor het opdienen bereiden.