Lalab (groentegerecht)



In Indonesië eet men veel half rauwe groenten. Groenten die even in kokend water zijn ondergedompeld of die men bovenop de rijst enkele minuten heeft laten meestomen. Ze worden lalab genoemd.

Voor lalab worden tientallen groenten gebruikt: kool, komkommer, sla, div. bladgroenten maar ook groenten die in het wild groeien, langs de bosrand of aan de rivierkant.
Van dit soort onkruid wordt meestal de poetjoek, de jonge uitlopers, gegeten.
Deze lalab is het eenvoudigste gerecht van de Indische keuken. Men neemt een paar blaadjes tussen de vingers, haalt ze door een likje sambal en eet ze met droge rijst.


Lalab van komkommer (lelab ketimun)

Ingrediënten:
1 komkommer
sambal oelek of sambal trassi

Bereiding en hoe te eten.....:
Schil een komkommer, snijd haar in de lengte doormidden en verwijder het zaad. Snijd iedere helft nogmaals doormidden en verdeel daarna de lange repen  in de breedte in stukken van ca 4 á 6 cm. Het lekkerste is deze lalab van zeer jonge komkommers, die nog geen zaadjes hebben geschoten. Stapel de stukken komkommer op een schaaltje en serveer er apart de sambal bij. De lekkerste combinatie is die met sambal oelek of sambal terasi.
Men legt een lepeltje sambal op de rand van het bord en haal daar het uiteinde van de komkommer doorheen; bijt dat stukje af en haal het restant opnieuw door de sambal. 

Lalab van sla (lalab slada)

Het binnenste van een slakropje
Sambal.....maakt niet uit welke.

Pluk het hart van de sla niet helemaal uit, maar snijd het in de lengte in vieren. Serveer de stukje met sambal. Ook kunnen grotere slabladeren gescheurd worden en op dezelfde manier gegeten worden.

Lalab van Spinazie ( Lalab bajem)

Een handvol jonge spinaziebladeren
Sambal, onverschillige welke...

Was de spinazie; laat ze uitlekken. Leg ze, gewikkeld in plastic folie even boven kokend water of boven de stomende rijst. Haal ze uit de folie en serveer ze met sambal.

Lalab van Kool (lalab koebis)

4 á 6 koolbladeren uit het hart van de kool
Sambal manis of sambal badjak

Overgiet de koolbladeren met kokend water en laat ze daarin afgedekt een poosje staan, zodat  de bladeren slap worden.
Laat ze uitlekken en besmeer ze "dun" met heerlijke sambal manis of badjak.

Lalab van Tomaat
 
2 grote tomaten
1 theel. sambal terasi
1 eetl. ketjap manis
sap van een teentje knoflook
sap van een 1/2 citroen of limoen
1 theel. slaolie

Dompel de tomaten een minuut in kokend water. Trek er de schil van af en snijd de tomaat in dikke plakken. Vermeng de sambal met de ketjap, knoflooksap, citroensap en enkele druppeltjes olie.
Giet dit sausje over de grote plakken tomaat.

Tip: Kort voor het opdienen bereiden.

Populaire posts