Tempé
Tempé (ook wel tempeh) wordt gemaakt van
gefermenteerde sojabonen. Het heeft een veel meer uitgesproken smaak dan tofu.
Maar met een goede marinade, lekkere dressing of de juiste kruidenmix kun je
van tempé een heerlijke maaltijd maken. Tempé koop je bij biologische winkels,
toko’s of bij sommige grote supermarkten. Het is geschikt om te bakken, te
frituren, te wokken en te stoven. Tempé is net als tofu eiwitrijk, maar bevat
daarnaast ook nog veel vezels en B-vitaminen (maar geen B12).
Tips en trucs
-
Tempé kun je bakken, frituren, wokken, stoven of
stomen.
-
Je kunt tempé in allerlei verschillende soorten
gerechten gebruiken, zowel ik koude als warme gerechten. Je kunt tempé echter
beter niet rauw eten.
-
Je kunt tempé in stukjes snijden en bakken, wokken of
frituren, als plak bakken in de oven of verkruimelen en krokant bakken. Je kunt
ook de tempé in blokjes snijden en een paar minuten stomen en vervolgens in een
salade verwerken.
-
Tempé moet in de koelkast bewaard worden en moet na
opening binnen een paar dagen worden gebruikt.
-
Tempé kun je ook invriezen, dan is het langer houdbaar.
Recept: Sambal goreng tempéh
1 blok
tempeh
1 ui
1 teentje
knoflook
3 lombok (of
meer naar smaak)
1/2 theel.
laos poeder
stuk gula
djawa
eventueel
een klein beetje zout
Ketjap manis
Bereiding:
De
tempeh in langwerpige stukjes snijden en in de wadjang/wok (of frituurpan) met
olie, lichtbruin bakken. Daarna de fijngesneden ui met knoflook en de in
ringetjes gesneden lombok met olie fruiten in de wadjang.
Kopje water, de laos en
gula djawa toevoegen en op een laag vuur een beetje inkoken. Vervolgens de
gebakken tempeh er goed doorheen roeren, héél klein
beetje ketjap erdoor en even wat verder "droogkoken" (pas op voor
verbranden).