Boemboe betekent in feite “saus”.......
In de Indonesische keuken begin je vaak met een
kruidenpasta, een Boemboe genaamd. Boemboes zijn fijngewreven kruidenmengsels. Traditioneel
worden de ingrediënten fijn gemaakt in een vijzel (tjobek), maar met een goede
keukenmachine ben je veel sneller klaar.
Door toevoeging van (plantaardige) olie ontstaat er een boemboe-pasta. Een
boemboe is een mengsel van specerijen en kruiden en (vaak) ook ui en knoflook, ketjap, kokos, etc. Boemboe betekent in feite “saus”, Dus…..bijv.
boemboe Bandung is een saus uit Bandung.
Er worden twee soorten boemboes
onderscheiden, enkelvoudige en samengestelde, waarvan de laatste worden
verkregen door afzonderlijke kruiden zoals karwij en gember door elkaar te mengen. Onder een
boemboe wordt meestal een samengestelde boemboe verstaan.
De meeste
boemboes bevatten in verse toestand veel water, waardoor snel schimmel optreedt. Om deze reden wordt een boemboe
in Europa meestal in de vorm van gedroogd poeder verkocht. Kant-en-klare
boemboes zijn tegenwoordig in de supermarkt of toko
verkrijgbaar.
Boemboe poeder zit in een
luchtdicht plastic zakje en hoeft alleen nog maar door het gerecht (rijst of bami)
te worden geroerd.
Eens een keertje een goede
boemboe gebruiken is soms erg gemakkelijk, handig, snel en echt geen schande
hoor. Ook voor Indische luitjes niet.