Kroepoek als bijgerecht
Kroepoek (Kerupuk)
is een bijgerecht uit de Indonesische keuken. Kroepoek is
plat als het ongebakken is, en wordt krokant gefrituurd. Kroepoek is
zowel rauw als gebakken te koop
en is ook lekker om zo te eten. (bv als
borrelhapje)De ingrediënten zijn per soort zeer verschillend.
In Indonesië kent
men tientallen, (wellicht honderdtallen) verschillende soorten kroepoek. De
bekendste soort in Nederland en België is gemaakt van meel en garnalen,
de kroepoek oedang (udang). Deze soort wordt doorgaans als 'naturel'
aangegeven.

Andere soorten zijn o.a:
Kroepoek palembang, gemaakt van meel en garnaal
Cassavekroepoek, vegetarisch
Aardappelkroepoek
Kroepoek ikan, op basis van vis
Knoflookkroepoek
Emping, op basis van blindjo-vruchtjes, vegetarisch
De kroepoek
die in Nederland en België wordt verkocht in Chinees-Indische restaurants en
supermarkten, bevat bijna vrijwel geen garnalen en bestaat voornamelijk uit
meel.

Zo heb je
ook nog “emping”. Emping is een kleine soort kroepoek, gemaakt van belindjo
(een nootachtig vruchtje). Emping heeft een iets bittere smaak, en is eveneens
gebakken of rauw te koop. Emping wordt op dezelfde manier gebakken als
kroepoek. (geef het eens in plaats van chips) Strooi er na het bakken wat zout
op.
Zet een
wadjan of een grote pan op het vuur en doe ongeveer 0,5 fles olie in de pan en
laat deze goed heet worden. Laat een paar stukjes of 1 groot vel ongebakken
kroepoek in de wadjang glijden en zorg ervoor dat de olie alle kanten raakt. Is
de kroepoek ongeveer 3x zo groot geworden en lekker enigszins verkleurd, haal de
kroepoek dan uit de wadjan en laat deze uitlekken op wat keukenpapier.