Citroengras, serai of sereh
Wij noemen het “Citroengras”
maar de Indonesische naam is serai. In Nederland wordt voor serai meestal de
benaming sereh gebruikt.
Citroengras is een plant uit de grassenfamilie. Het is
een snelgroeiende, aromatische grassoort tot 1,5 meter hoog met een uitgebreid
wortelstelsel. De plant is bekend van groeiplaatsen in India, Indonesië, Afrika,
Australië en Amerika en overal ter wereld waar het
warm genoeg is. De stengels
van de plant worden gebruikt in de keuken. Ze hebben een zure, frisse,
citroenachtige smaak. Citroengras wordt gebruikt in de Aziatische keuken, met name de Thaise, Indische, Vietnamese en Indonesische keuken. Citroengras is heerlijk in Oosterse stoofgerechten, curries en in combinatie met kokos of kip. Sereh wordt meestal gebruikt in combinatie met salamblad. Het kruid wordt in veel verschillende gerechten gebruikt, in vlees- en visgerechten, maar ook in groentegerechten en sambals. Citroengras is in deze gevallen de frisse tegenhanger van de vaak pittige andere ingrediënten en zorgt voor een completere smaak.
Citroengras wordt eigenlijk nooit rauw gegeten. Doorgaans worden stukken citroengras meegekookt of -gestoofd in gerechten, waaruit ze vóór consumptie van de gerechten verwijderd worden. Het kruid is ook in poedervorm verkrijgbaar. Citroengras/sereh poeder gebruik je spaarzaam, hooguit een halve theelepel in plaats van 1 stengel.
Verse citroengras is in de ijskast dagen tot weken te bewaren. Invriezen kan ook. Smaakt en ruikt lekker fris en geurig naar citroen. Onmisbaar in de Indonesische keuken. Mocht je geen sereh hebben, gebruik dan rasp van de limoenschil. Gebruik geen citroensap, want dat is veel te zuur. De verse stengels worden vaak eerst met de ulekan gekneusd, zodat de sereh zijn smaakstoffen beter afgeeft.

Sereh wordt ook gebruikt om te dienen als satéstokje,
voor garnalen of vissaté (Bali). Het geeft de saté een heerlijke citroensmaak.
Sereh koop je meestal in de oosterse toko. Daar hebben ze de verse sereh, doch ook in de diepvries ligt het. Ook veel supermarkten verkopen sereh.
Leuk weetje:
Sereh kan gebruikt worden om thee van te trekken. Maak de
sereh schoon, snijd het ‘kontje’ eraf en zet de stengel in een glas met gekookt
water. Thee van vers citroengras is zeer opwekkend. Hak enkele afgepelde
stengels in grove stukken en laat ze 5 minuten trekken in kokend water. Voeg
wat honing toe om de smaak te verzachten of een blaadje munt voor extra
frisheid.
Een stengeltje citroengras in een potje water houdt muggen op afstand, citroengrassap op de huid werkt hetzelfde als DEET
Een stengeltje citroengras in een potje water houdt muggen op afstand, citroengrassap op de huid werkt hetzelfde als DEET