Eten met je handen......
Makan pakai tangan, eten met je hand, is iets dat heel
gewoon is in Indonesië. Het eten met je hand, of eigenlijk met je vingers,
vergt in het begin wel de nodige oefening. Maar als je het eenmaal onder de
knie hebt, heb je je bestek dan ook niet meer nodig. Behalve dan bij het eten
van soep en andere waterige gerechten. Vijf voordelen van het eten met je hand:
1. Tong verbranden
verleden tijd
Wanneer je met je hand eet, komt het eten, voordat je het
in je mond brengt, allereerst in contact met je vingers. De zenuwenuiteinden in
je vingers ‘voelen’ als het ware de temperatuur en de textuur van het voedsel
voordat het in je mond belandt. De hersenen worden op die manier voorbereid op
wat jij straks te eten krijgt. Ze krijgen dus een seintje dat er voedsel in
aantocht is en geven dat door aan de rest van je lichaam. De juiste
spijsverteringssappen en enzymen komen vrij.
Verder zul je, wanneer je met je hand eet, nooit je tong verbranden. Je vingers voelen immers of het eten te heet is of niet. Wanneer je met een lepel of vork eet, gaat het eten rechtstreeks van het bord naar je mond. Je weet dus niet of het eten de juiste temperatuur heeft om veilig gegeten te worden.
Verder zul je, wanneer je met je hand eet, nooit je tong verbranden. Je vingers voelen immers of het eten te heet is of niet. Wanneer je met een lepel of vork eet, gaat het eten rechtstreeks van het bord naar je mond. Je weet dus niet of het eten de juiste temperatuur heeft om veilig gegeten te worden.
2. Bescherming
tegen schadelijke bacteriën
Het menselijk lichaam heeft lichaamseigen bacteriën die
het lichaam beschermt tegen
schadelijke bacteriën van buitenaf. Deze ‘goede’
bacteriën leven ook in de huid op je handen. Wanneer je met je hand eet, kunnen
deze goede bacteriën je beschermen tegen schadelijke bacteriën van buitenaf.
Wel is het natuurlijk belangrijk om voor én na het eten goed je handen te
wassen.
3. Schoon
Het bestek in een eetgelegenheid mag er misschien wel
schoon uitzien, je weet nooit hoe de lepels en vorken zijn schoongemaakt.
Wanneer je voor het eten je handen wast, weet je precies hoe schoon je handen
zijn. Jij bent tenslotte zelf degene geweest die je handen onder de kraan met
water en zeep heeft gewassen.
4. Praktisch
Het bestek in de eetgelegenheid waar je je bevindt, ziet
er vies verouderd uit? Geen nood, nu je met je hand kan eten, kan niets je meer
tegenhouden om van die heerlijke nasi rames te genieten. Nog nooit
met de hand gegeten? Maak met je vingers, met een soort knedende beweging, een
bolletje van de rijst en de overige gerechten. Dat bolletje rijst breng je met
je hand naar je mond.
Niet vergeten: Eten doe je alleen met je rechterhand. De linkerhand gebruiken Indonesiërs om hun achterwerk mee af te spoelen.
Niet vergeten: Eten doe je alleen met je rechterhand. De linkerhand gebruiken Indonesiërs om hun achterwerk mee af te spoelen.
5. Je geniet meer
van het eten
Wanneer je met je hand eet, schenk je meer aandacht aan
datgene wat je eet, dan wanneer je met bestek eet. Je neemt het voedsel tussen je
vingers en voelt de structuur. Op die manier ben je je meer bewust van wat
je eet en de hoeveelheid. Ook smaakt het eten volgens Indonesiërs vele malen
lekkerder.