Weekrecept: Babi Guling

Omdat Bali als een van de weinige Indonesische eilanden overwegend Hindoeïstisch is i.p.v. Islamitisch, vind je in veel restaurants en warungs (eethuis) met gerechten waar varkensvlees in verwerkt is. Wie naar Bali gaat, moet eigenlijk ook eens Babi Guling proberen, Geroosterd varken aan het spit. 

Dit is een zeer bekend en geliefd  gerecht van het eiland. Het varken wordt gevuld met een mix aan kruiden en specerijen, terwijl de huid wordt ingesmeerd met koenjitsap. Daarna
wordt het varken boven een houtvuur geroosterd.

Nu gaan wij deze lekkernij zelf maken maar niet met een heel varken aan het spit, maar wel met een goed alternatief.

Ingrediënten: 

2.5 kg  varkensbuik met de huid nog aanwezig
1,5 eetlepel grof zeezout
5 versnipperde djeroek poeroet (kafferlimoen) bladeren
50 gr. fijn geraspte verse kurkuma gemixt met 125 ml water

Voor de kruidenpasta/bumbu:
80 gr verse grof gehakte kurkuma (Gemalen kurkuma/kunyit is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren)..
12 fijn gehakte rawit pepers
8 grof gehakte sjalotjes
5 grote knoflook teentjes
2 grote fijngehakte sereh steeltjes
10 gr. grof gehakte gember
2 eetl grofgehakte ketumbar (koriander zaden)
1 eetl grof gehakte zwarte peperkorrels
2 eel laos
1 eetl gemalen kentjoer
3 grote eetl plantaardige olie

Bereiding:

Wrijf de huid van de varkensbuik en het vlees in met zout en zet het aan de kant.
Voor de kruidenpasta/bumbu moet je alle ingrediënten bewerken als boven genoemd word en dit alles met 1 theelepel grof zeezout in een blender plaatsen en deze laten werken tot zich een fijne pasta vormt.

Leg het stuk varken met de huid naar beneden op een werkplank. Verspreid de kruidenpasta en strooi de bladeren aan 1 zijde, dan rol je het geheel om een cilinder vorm te maken. Zet het vast met saté stokjes of knoop het vast met keuken touw. Borstel schil met kurkuma/kunyit  sap en laat het vervolgens

marineren op een tochtige koele plek om de huid te laten drogen in ongeveer 30 minuten.
Zet de oven aan en laat deze tot 200 graden voor verwarmen.


Plaats het varken/stuk buikspek in een bakschaal en laat het braden tot de huid begint te kraken (30 minuten), dan de temperatuur van de oven verlagen naar 175 graden en bedruip het dan geregeld met braadvocht tot  het een mooie kleur krijgt (1 tot 1,5 uur). 

Populaire posts