Weekrecept: Nasi Goreng Bali

Rijst is voor Indonesiërs het hoofdvoedsel. Ze eten het ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Zonder rijst is de maaltijd niet compleet.

In het algemeen worden in Indonesië alle gerechten koud opgediend, slechts de rijst is warm. Dit komt door de gewoonte om 's morgens voor dag en dauw naar de pasar te gaan en daarna direct te koken. In het tropische hete klimaat is alle voedsel aan snel bederf onderhevig. Het eten wordt daarna op tafel gezet met daaroverheen een beschermer tegen insecten en de cicak. Die hagedisjes eten niet alleen insecten van de muur en elkaar, maar zijn ook echt diefjes, die gek van zoete hapjes zijn.
De rijst wordt gekookt vlak voordat er gegeten wordt.

De restanten van het eten worden ´s middags nog eens doorgewarmd tegen bederf. Het restant van de rijst wordt de volgende ochtend met wat ui, knoflook en kruiden voor het ontbijt gebakken; dat heet dan nasi goreng oftewel gebakken rijst. Deze Nasi goreng wordt erg veel in Bali gegeten en natuurlijk ook als ontbijt of als een snelle hap meegenomen in een pisangblad of pannetje naar het werk. 

Ingrediënten: (voor ca 4/6 personen)

500 gr rijst 
400 gr kipfilet (ca. 2 grote stukken) 
2 ons kleine garnaaltjes 
2 eieren 
olie 
500 gr grof gesneden groenten ( kool en prei) 
1 grote wortel (zeer fijn snijden)
2 grote fijngesneden uien 
3 teentjes gesnipperde knoflook 
1 theel. Ketoembar 
1 theel. laos 
1 half blokje trassi 
3 lombok (minder heet...haal dan de zaadjes eruit) 
2 eetl ketjap manis 
2 eetl. gehakte selderij 
2 lente-uitjes (bosuitjes) 
zout

Bereiding:

Kook de rijst zo droog mogelijk. Alleen van goed droog gekookte rijst is lekkere nasi goreng te bereiden. Laat het van tevoren uitdampen en afkoelen. U kunt ook koude rijst van de vorige dag gebruiken (is zelfs beter).
Bak in wat olie de kleine stukje kipfilet halfgaar en voeg dan de uien, knoflook, de in ringetjes gesneden lombok en de trassi toe. Dan de garnaaltjes toevoegen en fruit alles nog even door. 2 rauwe eieren erdoor roeren en blijven roeren totdat de eieren gestold zijn. De laos, de ketumbar en een snuifje zout (naar smaak) erbij doen en bak dat samen met de toegevoegde groente nog even mee, maar probeer de groenten wel een beetje knappend te houden.

Werk het onderste in de pan, goed naar boven en voeg in kleine hoeveelheden de rijst toe tot de gehele massa goed warm en opgebakken is.
Maak het gerecht af met de ketjap manis. 

Roer vlak voor het opdienen, de selderij en de (in ringetjes gesneden) bosuitjes door.
Serveer er atjar tjampoer en kroepoek oedang (udang) bij.



Populaire posts