Bapao
Bapao is een
gestoomd broodje met een vulling dat zijn oorsprong vindt in de Chinese keuken.
Het is via Indonesië ook in Nederland bekend geraakt.
De vulling
kan vlees bevatten zoals rundvlees, kippenvlees, kip-saté, varkensvlees, ander
vleeswaar of vegetarisch gehakt. Maar bapao's kunnen ook prima worden gevuld
met zoete dingen, zoals een mix van stukjes pinda, kokos en sesam op smaak
gebracht met basterdsuiker. Bapao gevuld met groente is ook mogelijk, maar dit
moet groente zijn die niet te veel vocht afgeeft als ze gaar wordt, zoals
wortel of ui. In Vietnam wordt er ook een hard gekookt ei als extra vulling in
bapao gedaan. Dus….zelf bapao proberen te maken , is redelijk indrukwekkend en leuk om te doen ook (als je van bakken en
kokkerellen houdt natuurlijk). Het is zeker 1000x lekkerder, dan die kleffe broodjes uit de
magnetron!
Een bapao
heeft meestal de vorm van een mantou. Omdat het gestoomd is, heeft het echter
geen bruine korst. Bapao wordt wel eens gegeten met chilisaus, maar in China en
Indonesië is dat niet gebruikelijk. Wat
nu ook vaker gebeurt is, dat dit broodje ook nog eventjes gefrituurd wordt
zodat het heerlijk krokant wordt.
De bapao
wordt ook wel 'broodje bapao' genoemd. Dit is eigenlijk een pleonasme: in het
Chinees betekent pao (包) namelijk
"broodje".
Klik HIER voor het recept.