De gezondheidsvoordelen van thee
In een
tropisch land als Indonesië is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Een
verfrissende dorstlesser en een heel populair drankje onder Indonesiërs is es
teh, ijsthee. Niet alleen goedkoop, maar ook nog eens. Thee, koud of warm
gedronken, biedt vele gezondheidsvoordelen. Thee kan onder meer het risico op
hart- en vaatziekten en Alzheimer verminderen, en kanker helpen voorkomen. Maar
dat is niet het enige.
LAAG CALORIEGEHALTE
Thee bevat
weinig tot geen calorieën. In Indonesië verkoopt men ook ijsthee in pakjes of
flessen. Bekende merken zijn onder meer Teh Sosro, Teh
Kotak en Teh Gelas. Maar deze drankjes zijn suikerrijk.
Het is altijd beter zelf gezette thee te drinken en suiker naar smaak toe te
voegen. Maar wat nog beter is, is ongezoete thee.
VEEL
ANTIOXIDANTEN
Thee zit
boordevol antioxidanten. Antioxidanten dragen bij aan een betere gezondheid en
beschermen tegen kanker. Het toevoegen van wat muntblaadjes of limoensap, geeft
de thee niet alleen meer smaak, maar verhoogt ook het niveau van de
antioxidanten in de thee.
GOED VOOR
JE HART
De
flavonoïden in thee kunnen het risico op hart- en vaatziekten helpen verlagen,
zorgen voor een betere doorstroming van het bloed, beschermen tegen kanker,
verminderen het risico op het krijgen van Alzheimer en helpen obesitas te
voorkomen.
MINDER
CAFEÏNE
In thee zit
minder cafeïne dan in koffie. En in thee zitten stoffen die de cafeïne
afzwakken.
In Indonesië zijn es teh (ongezoete ijsthee) es teh manis (gezoete ijsthee) of teh hangat (warme kop thee) in elke eet- of drinkgelegenheid te verkrijgen. De prijs van een glas gezoete ijsthee begint vanaf zo'n 3000 rupiah. Voor een kopje warme thee ben je meestal goedkoper uit. De prijzen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Een kop thee in een warung (eenvoudig etenshuisje) is bijvoorbeeld goedkoper dan wanneer je thee bestelt in een restaurant.