Heerlijke taugé
Taugé is een
kiemgroente. Het is de eerste ontkieming van de sojaboon, de eerste stengel die
groeit uit het zaadje.
Taugé is het
Indonesische woord voor spruit of kiem en kan dus in principe van allerlei
soorten gedroogde bonen gemaakt worden, maar normaal gesproken zijn het
ontkiemde mungbonen. ook wel
katjang idjo ('groene boon') genoemd. Oorspronkelijk komt het uit
Azië en hier wordt taugé toch ook wel veel gebruikt in maaltijden.
Taugé geeft
vulling aan een maaltijd en is daarom ook zo populair. Daarnaast bevat het veel
voedingsstoffen als vitaminen en ijzer en is daarom ook erg geschikt voor een vegetariërs
omdat zij minder ijzer binnenkrijgen. Taugé is lekker knapperig en smaakt een klein
beetje naar kool en aarde. Het is licht bitter en wordt zachter wanneer het
gekookt of gebakken wordt. Hierdoor is het op beide manieren te eten en goed
toe te voegen bij veel verschillende gerechten. Verse taugé hoort wit en stevig
te zijn, hooguit de worteltjes iets verkleurd.
Het wordt
gemaakt door de mungboon eerst te laten ontkiemen in water, hierna 4 uur bloot
te stellen aan zonlicht en daarna in het donker te laten. Hierdoor groeit de
kiem niet verder en blijft het de witte stengels zoals wij taugé kennen.
Taugé is erg
kwetsbaar en maar kort houdbaar. Het wordt snel slap en verkleurt daarbij in
een onaantrekkelijke bruine kleur. Bij het bewaren moeten de aanwijzingen op de
verpakking worden gevolgd. Let op de houdbaarheidsdatum en bewaar de groente in
de koelkast. Taugé is het hele jaar door verkrijgbaar.
Was de taugé
voor gebruik. Als je dat doet in ruim water, komen de groene velletjes van de
mungboon bovendrijven en kan je die er makkelijk uitscheppen, doch noodzakelijk
is dat niet.
In
Aziatische landen wordt taugé eigenlijk nooit rauw gegeten. Meestal wordt het
een paar seconden geblancheerd of in een zeef overgoten met kokend water om
daarna meteen terug gekoeld te worden in koud water om de knapperigheid te
bewaren. Daarna op het laatste moment toevoegen aan soep, roerbakschotels,
salades of groenteschotels zoals gado-gado.
Is taugé gezond?
Taugé is een rijke vegetarische bron van proteïnen ofwel eiwitten. Eiwitten
hebben mensen dagelijks nodig. In taugé zitten veel mineralen en vitaminen. Op het gebied van mineralen is taugé vooral
rijk aan ijzer en calcium. Wat vitaminen betreft zit er veel vitamine A en C in en
bevat het enkele vitaminen uit het B-complex.
Zelf taugé kweken is erg makkelijk.
Zelf taugé kweken is niet moeilijk en kan het hele jaar door. Je hebt er
zelfs niet eens een moestuin voor nodig. Wat je wel nodig hebt zijn
mungboontjes en een bakje. Vul het bakje met water zodat alle mungboontjes volledig
onder water staan en ze kunnen ontkiemen. De eerste vier uur hebben ze veel
daglicht nodig, daarna berg je ze op in het donker.
Na vierentwintig uur laat je het water uit het bakje lopen en leg je de
boontjes op een vochtig stukje keukenpapier terug in het bakje. Dek het bakje
af met bijvoorbeeld een theedoek zodat er geen licht bij komt. Zet het bakje nu
op een donkere, koele plek, bijvoorbeeld in je kelder of in een keukenkastje.
De komende dagen moet je de boontjes goed nat houden en je zal zien dat de
taugé elke dag groeit.
Probeer elke dag de boontjes minstens 2-3 keer per dag om te spoelen met
schoon water. Zo voorkom je bacteriegroei. Zet het bakje ook steeds hierna op
de kop zodat de boontjes uit kunnen lekken. De groene velletjes die op het
water gaan drijven kun je eraf scheppen en weggooien.
Na 5 dagen heb je een heel bakje vol met verse en knapperige taugé.