Kopi tubruk met pisang goreng… mmmm yammie
De meest
gedronken koffie in Indonesië is kopi tubruk. Veel Indonesiërs beginnen de dag
met deze zeer eenvoudig te bereiden warme drank. In Indonesië is kopi tubruk
bijna overal te verkrijgen. En, voor de prijs hoef je het niet te laten. In
sommige eenvoudige eetgelegenheden betaal je nog geen 50 eurocent voor deze
'botsende koffie'. Kopi tubruk
is eigenlijk niets meer dan gemalen koffie waar kokend heet water op wordt
gegoten. Daar komt de naam tubruk ook vandaan. Tubruk betekent in het Javaans
botsen. Het hete water botst met de gemalen koffie.
Het is
belangrijk dat het water kokend heet is. Kokend heet water is nodig om de
koffiepitjes te laten zinken. Al zullen in de praktijk niet alle pitjes naar de
bodem zinken. Het bereiden
van kopi tubruk is heel eenvoudig en neemt niet veel tijd in beslag. Doe
ongeveer twee theelepels gemalen koffie in een mok en giet er kokend heet water
over. Kopi tubruk kan met of zonder suiker gedronken worden. Sommige
Indonesiërs doen er ook melk bij, of susu kental manis (gecondenseerde melk) in
plaats van suiker en melk.
Kopi tubruk
werd eeuwen geleden in de Indonesische archipel geïntroduceerd door handelaren
uit het Midden-Oosten. Tot op de dag van vandaag drinken Indonesiërs nog steeds
heel graag kopi tubruk. Het drinken van een kop botsende koffie is een soort
traditie geworden.
Kopi tubruk
kan op elk moment van de dag gedronken worden. Het meest favoriete moment van
Indonesiërs om deze botsende koffie te drinken, is op een regenachtige dag. En
dan het liefst met een heerlijke Indonesische snack erbij zoals pisang goreng
(gebakken banaan).