Van dit bier wordt je niet dronken.

Dit bier zou goed voor je zijn, je lichaam verwarmen en je wordt er niet dronken van. We hebben het over Bir Jawa, Javaans bier, meer dan 100 jaar geleden ontwikkeld in het sultanspaleis in Yogyakarta.

Veel Yogyakartanen weten echter maar weinig over dit gezonde bier. In augustus dit jaar heeft er in Yogyakarta een evenement plaatsgevonden om Bir Jawa opnieuw onder de aandacht te brengen bij de Yogyakartanen. Tegenover Tribun News vertelt Dimas Ricco, coördinator van het evenement, dat de Yogyakartanen eigenlijk maar weinig tot niets weten over deze traditionele drank uit Yogyakarta. En dat terwijl Bir Jawa al meer dan 100 jaar bestaat.

Geen alcohol

Sultan Hamengkubuwono VIII, die leefde van 1880 tot 1939, zag dat de Nederlandse soldaten graag bier dronken om hun lichaam te verwarmen. Zo ontstond het idee om een eigen bier te brouwen: Bir Jawa, een non-alcoholische drank die niet tot een kater leidt, maar wel een verwarmende werking heeft. 

Bir Jawa is gemaakt van verschillende kruiden: kruidnagelbloemen, kaneel, houtkrullen van de Secang-boom, gember, kardemom, citroengras, pandanbladeren, limoensap, en suiker. Al deze ingrediënten worden gekookt en nadat het brouwsel een roodachtige kleur heeft gekregen, wordt het gezeefd. Wanneer de drank is afgekoeld, kan deze genuttigd worden.

Bir Jawa lijkt op 'normaal' bier. Het is geel van kleur met een laagje schuim erop. Laat bij een bezoek aan Yogyakarta de 'Bintang' maar even achterwege en probeer dit traditionele bier dat is ontstaan in het paleis van de sultan.

Populaire posts