Leuke tips en trucjes …
Aardappelen
Aardappelen
blijven na het raspen blank als je de snippers meteen in koud water laat
vallen.
Aardappelen worden
knapperig tijdens het bakken als je er wat bloem over strooit
warm houden
na het afgieten is vrij moeilijk; beter is als je de pan afdekt met een schone
doek die het water absorbeert. Aardappelen die aangebrand zijn, kun je het best
snel afgieten en weer opzetten met vers water.
Bloemkool
Bloemkool
wordt of blijft blank als je een scheutje melk aan het kookwater toevoegt.
Bouillon
Bouillon
wint aan smaak als je voor het opdienen wat brandewijn of cognac toevoegt.
Braadworst
Braadworst
knapt niet bij het braden, als je de worstjes even tevoren in kokend water
dompelt en daarna door de bloem wentelt.
Eieren
Spiegeleieren
worden lekkerder en sneller gaar, als je er tijdens het bakken een paar
druppels warme boter op laat vallen. Roereieren worden extra smeuïg als je ze
in plaats van met melk, met spuitwater mengt.
Eiwit kun je
het beste kloppen als dit op kamertemperatuur is gekomen. Eiwit met
een druppeltje citroensap, snufje zout of suiker wordt makkelijker stijf.
Groene groenten
Groene
groenten worden met zekerheid ‘beestjesvrij’ als je ze gedurende enige tijd in
ruim water met zout laat staan. Daarna goed afspoelen.
Rundvlees jus
Jus van
rundvlees wordt lekker smeuïg als je er een stukje roggebrood in laat smoren.
Kaas
Kaas droogt
makkelijk uit. Dit kan worden voorkomen door grotere stukken kaas gewikkeld in
een schone vochtige doek, onder in de koelkast of in de kelder te bewaren
Als de kaas al
uitgedroogd is, wordt deze weer smakelijk als je de kaas in een kom met melk
legt en enkele uren uit laat lekken en drogen.
Kip
Kip wordt
malser als je het vlees voor het braden inwrijft met wat citroensap of met
tamerinde/asem.
Komkommers
Komkommers
zijn beter verteerbaar als je de geschilde komkommer overgiet met kokend water,
dan snel weer afkoelt met koud water en daarna pas schaaft.
Kropsla
Een kropsla
die verwelkt is, kun je met de krop naar boven in een bak water op een koele
plaats neerzetten en dan zie je, dat de sla weer helemaal opklaart.
Lever en biefstuk
Lever en biefstuk
mogen pas tijdens of na het bakken worden gezouten, anders wordt het vlees hard
en taai.
Paprikapoeder
Paprikapoeder
mag nooit aan gloeiend vet worden toegevoegd, daar het dan bruin en stug wordt.
Rode kool
Rode kool
wint aan smaak als je voor het opdienen een klein stukje ontbijtkoek mee laat
stoven.
Rundvlees
Rundvlees
krijgt een fijne smaak als je het voor het braden inwrijft met mosterd.
Soep
Soep met te
veel zout c.q. die te zout is, wordt weer bruikbaar als je er een paar
geschilde aardappelen in laat koken en deze voor het serveren verwijdert.
Soepvlees
blijft mals als je het met kokend water opzet. Zet je deze in koud water op,
dan trekt het beter uit, maar wordt het taai.
Tomatenpuree
Tomatenpuree
blijft dagen goed in een stenen kommetje met een laagje olie er op.
Uien
Uien kun je
het best schillen en snijden vlak bij een warmtebron
omdat de opstijgende
lucht de prikkelende stoffen dan meeneemt. Een ander trucje is om de kraan te
laten lopen met lauwwarm water.
De uien blijven
-eenmaal doorgesneden- vers als je ze met het snijvlak op een schoteltje met
zout legt. snijden moet je met een goed scherp mes doen (overigens alles in de
keuken), dan komen de sappen minder vrij.
Trouwens; Bij
verkoudheid helpt het om een doorgesneden uit op een schoteltje op een nachtkastje
te zetten. Ook helpt een doorgesneden ui erg goed om verflucht in huis te
verdrijven als je iets pas geschilderd hebt.
Hoeveel is… Andere aanduidingen
1 snufje hoeveelheid die je tussen duim en
wijsvinger kunt houden
1 mespuntje is 3 tot 4 snufjes
1 theelepel tussen de 3 en 15 gram
1 eetlepel tussen de 8 en 30 gram
1 borrelgas 2 eetlepels of 20 ml
1 wijnglas 100 tot 125 ml
1 kopje in Engeland en Amerika zijn hier
standaardmaten voor.
In een kopje gaat ca. 125 tot 250 ml
Oventemperatuur (°C / F) - Aanduiding en
ovenstand
In Celsius Fahrenheit Aanduiding
110 C 225
F Lauw
120 C 250
F Lauw
140 C 285
F Lauwwarm
150 C 100
F Lauwwarm
160 C 325
F Warm
170 C 325
F Warm
180 C 350
F Warm
190 C 375
F Matig
heet
200 C 400
F Heet
220 C 425
F Heet
230 C 450
F Zeer
heet
Ovenstand Temperatuur
¼ 110
C
½ 120
C
1 140
C
2 160
C
3 180
C
4 200
C
5 220
C
6 240
C
7 260
C
8 280
C
9 - 10 285
- 300