Nasi bungkus, verpakte rijst
Indonesiërs
hebben niet altijd zin of tijd om gerechten, die zij in eenvoudige
eetgelegenheden als warung makan of warung tenda besteld hebben, ter plekke te
nuttigen. Regelmatig komt het dan ook voor dat ze het eten laten inpakken om er
thuis of elders van te genieten. Deze verpakte rijst met bijgerechten wordt ook
wel nasi bungkus genoemd.
Nasi bungkus
wordt vaak in eenpersoonsporties verpakt. Meestal gebeurt dat in bananenblad of
in speciaal papier met een dun laagje plastic. De meeste Indonesiërs geven de
voorkeur aan rijst verpakt in daun pisang (bananenblad) want dit geeft aroma en
meer smaak aan het eten.
Hoe gaat dat
nu in zijn werk? Allereerst wordt de rijst op het papier of het bananenblad
geschept. Daarbovenop komen de bijgerechten. Bij het bestellen van nasi bungkus
mag je zelf kiezen welke bijgerechten je bij de rijst wilt hebben. Bijgerechten
kunnen onder meer bestaan uit vis-, vlees-, of kipgerechten, groenten en ei.
Mensen die van pittig houden, bestellen er natuurlijk extra sambal bij. Sambal
wordt meestal apart verpakt in een plastic zakje of cup.
Het pakketje
wordt vervolgens kunstig in elkaar gevouwen en bij elkaar gehouden door een
elastiekje.
Veelal wordt
nasi bungkus geleverd zonder bestek. Want, als je meer wilt genieten van het
eten, eet je nasi bungkus natuurlijk met je vingers. Voor nasi bungkus kun je
terecht bij de Rumah Padang (eetgelegenheden waar gerechten uit de
Padang-keuken worden geserveerd), warung tegal (eenvoudige eetgelegenheid), of
bij de kaki lima (mobiele eetkarretjes).
Rijst en
bijgerechten die in kartonnen doosjes worden verpakt, noem je nasi kotak.