Nasi bungkus, verpakte rijst

Indonesiërs hebben niet altijd zin of tijd om gerechten, die zij in eenvoudige eetgelegenheden als warung makan of warung tenda besteld hebben, ter plekke te nuttigen. Regelmatig komt het dan ook voor dat ze het eten laten inpakken om er thuis of elders van te genieten. Deze verpakte rijst met bijgerechten wordt ook wel nasi bungkus genoemd. 
Nasi bungkus wordt vaak in eenpersoonsporties verpakt. Meestal gebeurt dat in bananenblad of in speciaal papier met een dun laagje plastic. De meeste Indonesiërs geven de voorkeur aan rijst verpakt in daun pisang (bananenblad) want dit geeft aroma en meer smaak aan het eten.

Hoe gaat dat nu in zijn werk? Allereerst wordt de rijst op het papier of het bananenblad geschept. Daarbovenop komen de bijgerechten. Bij het bestellen van nasi bungkus mag je zelf kiezen welke bijgerechten je bij de rijst wilt hebben. Bijgerechten kunnen onder meer bestaan uit vis-, vlees-, of kipgerechten, groenten en ei. Mensen die van pittig houden, bestellen er natuurlijk extra sambal bij. Sambal wordt meestal apart verpakt in een plastic zakje of cup. 

Het pakketje wordt vervolgens kunstig in elkaar gevouwen en bij elkaar gehouden door een elastiekje.

Veelal wordt nasi bungkus geleverd zonder bestek. Want, als je meer wilt genieten van het eten, eet je nasi bungkus natuurlijk met je vingers. Voor nasi bungkus kun je terecht bij de Rumah Padang (eetgelegenheden waar gerechten uit de Padang-keuken worden geserveerd), warung tegal (eenvoudige eetgelegenheid), of bij de kaki lima (mobiele eetkarretjes).

Rijst en bijgerechten die in kartonnen doosjes worden verpakt, noem je nasi kotak.

Populaire posts