zondag 26 maart 2017

Rijst eet je met een...

Wij hebben als Nederlanders ontegenzeggelijk iets - en sommigen zelfs heel veel - met Indië. Het is goed om te weten dat Indisch of Indonesisch eten vaak in één adem worden genoemd met Chinees eten.

De Chinese en Indonesische keuken verschillen echter enorm van elkaar. Nederland telt honderden, zo niet duizenden zogenaamde Chinees-Indische Restaurants. Het moet me even van het hart: een uitzondering daar gelaten, eet men daar slecht 'Indisch'. Voor écht Indisch eten kunt u zich beter vervoegen bij speciaalzaken zoals; Surabaya in Heerlen of "De Branding" in Maastricht. Beschouwt u dit maar als sluikreclame.

En zeg daar maar tegen de vriendelijke bediening dat u best weet dat een Indische rijsttafel met een lepel wordt gegeten. Noem even m'n naam; dan eten wij er volgende keer (misschien) gratis.


Bij de Indonesiërs en Indo’s heb je dus 2 manieren om je eten te nuttigen. Bij een “droge” gerecht gebruikt men naast lepel ook hun rechterhand ( eerst wassen). Bij de “natte” gerechten gebruikt men gewoon een lepel . Soms wordt ook een vork gebruikt , voor het in parten verdelen van zachte vlees/gevogelte. Dus lepel en vork i.p.v mes en vork zoals de Europeanen dat doen.

2 opmerkingen:

  1. en chinezen eten hun rijst met stokjes uit een kommetje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rijst kun je ook van een bananenblad (in plaats van een bord) eten.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties: