Bapao
Bapao,
stoombroodje, broodje bapao (Dit is eigenlijk een pleonasme: in het Chinees
betekent pao (包) namelijk
"broodje"), baozi / bao / bau / humbow / nunu / bakpao / bausak / pow
/ pau / pao / 包子 (China), bakpao
(Indonesië).
Bapao is een
gestoomd broodje met een vulling dat zijn oorsprong vindt in de Chinese keuken en
zijn via de Indonesische keuken geïntegreerd geraakt in de Nederlandse keuken. De bapao is daarom ook erg bekend bij de Nederlanders. De broodjes staan op het
menu bij diverse Chinese en/of Vietnamese (afhaal)restaurants of afhaalkarretjes.
Ook liggen deze in het vriesvak van vrijwel iedere supermarkt in Nederland.
De vulling
kan vlees bevatten zoals rundvlees, kippenvlees, kip-saté, varkensvlees, ander
vleeswaar of vegetarisch gehakt. Maar bapao's kunnen ook prima worden gevuld
met zoete dingen, zoals een mix van stukjes pinda, kokos en sesam op smaak
gebracht met basterdsuiker. Bapao gevuld met groente is ook mogelijk, maar dit
moet groente zijn die niet te veel vocht afgeeft als ze gaar wordt, zoals
wortel of ui. In Vietnam wordt er ook een hard gekookt ei als extra vulling in
bapao gedaan.
Een bapao
heeft meestal de vorm van een mantou. Omdat het gestoomd is, heeft het echter
geen bruine korst. Bapao wordt weleens gegeten met chilisaus, maar in China is
dat niet gebruikelijk. Je kunt de bapao’s ook makkelijk invriezen nadat je ze
gestoomd hebt. Je hoeft ze alleen nog warm te maken in de magnetron.