donderdag 29 juni 2017

Gula Djawa

Gula djawa verscheen in de jaren zestig in ons land, met de opkomst van de toko, de aanvankelijk vooral op de Indonesische keuken georiënteerde winkel. Een palmsuiker in de vorm van harde blokjes, omrand met bamboeblad.

Gula djawa is weliswaar palmsuiker, maar niet alle palmsuiker is gula djawa, en zoals gula djawa afkomstig van de Palmyra- of suikerpalm. In Indonesië kent men verscheidene gula's, waarvan sommige naar de palmsoort zijn vernoemd, andere naar de streek waar ze vandaan komen, zoals de Gula djawa van het het eiland Java komt en Gula bali van het eiland Bali. De verzamelnaam voor al deze Indonesische suikers is Gulah merah (letterlijk vertaald: palmsuiker).

De vaste vorm van gula djawa duidt er al op dat we niet met gekristalliseerde suiker te maken. Gula djawa is dan ook wat heet, een rauwe suiker. Dat is een suiker die gemaakt is door de nectar van een palmboom in te dampen tot jaggery zonder de waardevolle vitamines te verliezen. Rauwe suiker wordt behalve van palmnectar ook van suikerriet gemaakt.  Gula djawa is er in beide soorten, gemaakt van palmnectar en gemaakt van rietsuiker.

De nog vloeibare jaggery wordt in Indonesië in verschillende vormen op de markt gebracht. Behalve de karakteristieke schijfjes in bamboeblad, zijn er de bolsegmenten die men maakt in halfronde vormen, zoals halve kokosnoten, die men Gula mangkok noemt. Gula van de nipa-palm (gula apong) wordt meestal als een dikke siroop in zakjes verpakt aangeboden, terwijl gula kabong van de Arengpalm in puntige vorm wordt aangeboden, vaak met zijn tweeën samengebonden in bamboeblad.

Gula djawa van palmnectar heeft van nature een hoog gehalte aan mineraal zout, waardoor de smaak veel diepte krijgt. Het wordt gemaakt van het sap van de bloesem van de Palmyra (Borassus flabellifer), één van de belangrijkste nectar-producerende bomen. Door de bloemstrengen bijeen te binden tot een kolf, ontstaat de tap waaruit dit sap wordt gewonnen.

Een van de redenen dat palmsuiker aan populariteit wint is de overtuiging dat het voedzamer is dan geraffineerde witte suiker. Er wordt ook beweerd dat het verschillende voordelen voor de gezondheid heeft.

Sommige gemeenschappelijke gezondheidsclaims omvatten verbeterde spijsvertering gezondheid, preventie van bloedarmoede, lever ontgifting en verbeterde immuun functie.

De schijfjes Gula Djawa worden nadat, eventueel, de bamboe verwijderd is, geschaafd of geraspt, bijvoorbeeld om in de cobek/vijzel met kruiden fijn te wrijven. Ook kan een stuk worden afgebroken om voor gebruik in vloeistof op te lossen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties: