Risole/rissole/risolle een typische Indonesische lekkernij ??

Rissoles
bestonden al vóór de middeleeuwen en zijn het oudere broertje van kroketten,
alleen hebben die een laag van paneer, terwijl bij rissoles de vulling in een
deeglapje zit. In drie verschillende middeleeuwse Franse kookboeken staan
recepten voor gefrituurde of gebakken taartjes gevuld met kliekjes. De naam van
dit gerecht - via roseolles, roinsolles, ruissoles naar rissoles - heeft te
maken met de roestige kleur die de snacks kregen tijdens het bakken.
De naam
verwijst naar het Latijnse woord russeus dat ‘een beetje rood’ betekent. Daarom
voegden ze ook weleens saffraan toe aan het beslag.
Via
Frankrijk is de lekkernij de wereld overgegaan. In Portugal zijn ze bekend als
rissóis, die zo populair zijn dat je ze op elke straathoek kunt kopen. Ook
Engeland is helemaal wild van fried rissoles, al hebben ze daar ook varianten
die meer lijken op platte kroketten. In Ierland is de beroemde plaats Wexford
zelfs verscheurd door twee elkaar bestrijdende rissoles-kampen: zij die de
voorkeur geven aan breaded (gepaneerd) en zij die zweren bij battered (met louter
een deeglaag). Er wordt nog net geen burgeroorlog om gevoerd.
Terug naar
de Indonesische risoles. Nadat de Franse variant ook bij ons was ingeburgerd,
introduceerden de Nederlandse kolonialisten rissoles in
Nederlands-Indië, waar de ‘gevulde gepaneerde gefrituurde pannenkoekjes’ al snel
in kraampjes werden verkocht en terecht.
Ga snel naar
uw lokale Indonesische, Chinese of Surinaamse toko. Haal uit het diepvriesvak
een doos ingevroren risoles naar keuze. Dit mogen ook rissoles of risolles
zijn. Bak, verwarm of frituur de snacks
volgens de aan- wijzingen op de verpakking. Serveer ze met chilisaus of een
saus naar keuze.
Maar….. je
kan ze ook zelf maken. Zie het recept op: Roys Indische Recepten