Wok of wadjan ?
gelijkend) die in de oosterse keuken wordt gebruikt. De Chinese
wok is afkomstig uit de Chinese keuken en is een bolvormige pan (vergelijkbaar
met een gehalveerde bal) met een lange houten steel.
De wadjan is afkomstig uit de Indonesische en Indische keuken en is eveneens een bolvormige pan, maar i.p.v. de houten steel is deze vervaardigd met 2 handvatten (ook oren genoemd). De wok is dunner en dieper dan een koekenpan en wordt voornamelijk gebruikt voor het roerbakken. Met olie gevuld wordt de wok ook gebruikt om in te frituren. Roerbakken wordt daarom ook wel wokken genoemd.
Onderhoud van een wok/wadjan:
Inbranden van de wok/wadjan
De wadjan is afkomstig uit de Indonesische en Indische keuken en is eveneens een bolvormige pan, maar i.p.v. de houten steel is deze vervaardigd met 2 handvatten (ook oren genoemd). De wok is dunner en dieper dan een koekenpan en wordt voornamelijk gebruikt voor het roerbakken. Met olie gevuld wordt de wok ook gebruikt om in te frituren. Roerbakken wordt daarom ook wel wokken genoemd.
Onderhoud van een wok/wadjan:
Inbranden van de wok/wadjan
Wrijf de wok
in met wat olie en verhit de wok tot walmend, wrijf dan weer schoon en wrijf
opnieuw in met olie, opnieuw verhitten. Dit herhaal je verschillende keren tot
het moment er is dat de pan bijna niet meer walmt en de wok van binnen aardig
donker is geworden. Dan is de wok gebruiksklaar.
Onderhoud
wok
Maak de wok
schoon met een schoon staalsponsje, dus zonder afwasmiddel of iets dergelijks,
alleen heet water. Maak hem dan droog met wat keukenrol en wrijf hem weer in
met een dun laagje olie, zo blijft ie schoon en roestvrij. Zet hem heel
eventjes op een groot vuurtje zodat het overtollige vocht verdampt en de olie
blijft plakken aan de wok.
Het echt
roerbakken
Bereid het
eten voor door al de ingrediënten klaar te zetten, fijngesneden, liefst in
kleine bakjes, onder handbereik. Zorg ook dat de smaakmakers onder handbereik
staan en eventueel de wat grotere ingrediënten al voorgegaard zijn, zoals
broccoli, peultjes, boontjes, sugarsnaps, etc.Zet het vuur hoog en verwarm de wok
goed voor, hij moet loeiheet zijn, pas dan blijft er niets plakken. Voeg dan
pas de olie toe. Indien je knoflook gebruikt voeg je die als eerste toe. De
knoflook hoeft maar 5 seconden te bakken, dan de andere ingrediënten toevoegen
anders verbrandt de knoflook. Let op dat je niet te veel tegelijk roerbakt,
anders koelt de pan teveel af en wordt het koken in plaats van roerbakken.
Andere tips
Als je nasi goreng wilt maken, zorg dan dat de rijst al gekookt en afgekoeld is, hetzelfde geldt
voor bami, mihoen of andere noedels. Een wok heeft zones, de randen zijn het
heetst en de holte onderin het 'koelst', hier kun je dus gebruik van maken.
Opmerking:
Met een wok
van o.a. van "Tefal" hoeft je natuurlijk bovenstaande handelingen
niet te verrichten. Die hebben een zgn "anti baklaag".Een goede en
originele wok kan je kopen bij een toko kopen voor ongeveer 15,00 - 20,00 euro.