Is tempeh gezond? Jazeker.........
Tempeh
(tempé) is een soort ‘koek’ van gefermenteerde sojabonen die waarschijnlijk
ooit in Indonesië is ontstaan. Het heeft zelf weinig smaak, daardoor kan het
andere smaken juist heel goed opnemen. Je kunt het als vleesvervanger
gebruiken, net als tofu. Het is een stuk gezonder dan tahoe en tofu doordat er
nog veel eiwitten in zitten. Het is ideaal om mee te roerbakken. Behalve dat je
er goed mee kan koken, is het ook nog eens heel gezond. Wil je een keer geen
vlees eten of eet je altijd vegetarisch, dan is tempeh een heerlijk ingrediënt.
Je kunt het
stomen, bakken, roerbakken en frituren. Met wat sojasaus, knoflook en een beetje
sambal kun je het marineren en bakken . Voeg het daarna toe aan Oosterse
gemengde groenten zoals paksoi, sam soi of tayerblad en je hebt al een lekker
roerbakgerecht naast rijst. Je kan het ook in kleine stukjes opbakken en
toevoegen aan de rijst. Het is een stuk minder sponzig dan tahoe of tofu en
geeft zijn eigen “bite” aan je gerecht.
Is tempeh
gezond? Jazeker. Dat komt doordat deze is gefermenteerd. “Daardoor is het erg
goed verteerbaar” en…..het is cholesterolvrij en zit vol met vezels en
mineralen als calcium, ijzer, kalium en magnesium. Daarnaast zitten er ook nog
vitaminen A en B in en foliumzuur, niet te vergeten.
Na aankoop kan je de tempeh nog meerdere dagen bewaren in de
ijskast, maar niet te lang, dan wordt ie zuur en verandert de structuur. Invriezen
kan ook. Een paar zwarte vlekjes hoeft geen probleem te zijn. Slijmerigheid
wel. Verse tempeh ruikt naar paddenstoel of gist en hooguit een klein beetje
naar ammoniak.