Nasi goreng Bali
Nasi goreng
wordt in Indonesië, als ontbijt gegeten. Het wordt gemaakt van restjes die van
de avondmaaltijd zijn overgebleven. Restjes koude rijst, koude kip of ander
vlees, garnalen en restjes groenten.
Deze Nasi
goreng wordt erg veel in Bali gegeten en natuurlijk ook als ontbijt of als een
snelle hap meegenomen in een pisangblad of pannetje naar het werk.
Ingrediënten:
(voor ca 4/6 personen)
500 gr rijst
400 gr
kipfilet (ca. 2 grote stukken)
2 ons kleine
garnaaltjes
2 eieren
olie
500 gr grof
gesneden groenten ( kool en prei)
1 grote
wortel (zeer fijn snijden)
2 grote
fijngesneden uien
3 teentjes
gesnipperde knoflook
1 theel.
Ketoembar
1 theel.
laos
1 half
blokje trassi
3 lombok
(minder heet...haal dan de zaadjes eruit)
2 eetl
ketjap manis
2 eetl.
gehakte selderij
2
lente-uitjes (bosuitjes)
zout
Bereiding:
Kook de
rijst zo droog mogelijk. Alleen van goed droog gekookte rijst is lekkere nasi
goreng te bereiden. Laat het van tevoren uitdampen en afkoelen. U kunt ook
koude rijst van de vorige dag gebruiken (is zelfs beter).
Bak in wat
olie de kleine stukje kipfilet halfgaar en voeg dan de uien, knoflook, de in
ringetjes gesneden lombok en de trassi toe. Dan de garnaaltjes toevoegen en
fruit alles nog even door. 2 rauwe eieren erdoor roeren en blijven roeren
totdat de eieren gestold zijn. De laos, de ketumbar en een snuifje zout (naar
smaak) erbij doen en bak dat samen met de toegevoegde groente nog even mee,
maar probeer de groenten wel een beetje knappend te houden.
Werk het
onderste in de pan, goed naar boven en voeg in kleine hoeveelheden de rijst toe
tot de gehele massa goed warm en opgebakken is.
Maak het
gerecht af met de ketjap manis.
Roer vlak
voor het opdienen, de selderij en de (in ringetjes gesneden) bosuitjes door.